home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Az AIDS világnapján
2017.12.04.
LXXII. évf. 48. szám
Az AIDS világnapján

​​​​​​​Nem tudja, de hordozza a vírust — Boldogok? — Nekik sikerülni fog? — Feljelentés

Nem tudja, de hordozza a vírust

105 új HIV-fertőzöttet diagnosztizáltak Szerbiában ez év januárjától novemberig — közölte a Batut Közegészségügyi Intézet. Az AIDS elleni küzdelem világnapja alkalmából tartott sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az országban 1985 óta jegyzett 3585 fertőzött közül 1884-en betegedtek meg, és 1105-en haltak meg. Jelenleg 2369 személy hordozza a HIV-vírust, és becslések szerint további 1000-en nem tudják, hogy fertőzöttek. A kór még mindig leggyakrabban szexuális kapcsolattal terjed. A közegészségügyi intézet Szerbia 36 városában végez ingyenes tesztelést, képzést és tanácsadást a lakosság számára. (Blic)

 

Boldogok?

Elárasztotta a hazai sajtót, hogy egy felmérés szerint a szerbiai gyerekek sokkal boldogabbak, mint régióbeli társaik. A megkérdezett ötödikes, hatodikos tanulók és elsős középiskolás diákok 80 százaléka állította, hogy elégedett a saját életével. A felmérésben 2367 gyerek vett részt 86 oktatási intézményből. De nézzük, a boldogságon túl mi derült még ki a felmérésből! A megkérdezettek 38 százaléka nem szeret iskolába járni. Minden harmadik elsős középiskolás legalább egyszer cigizett már. Majdnem felük ivott már alkoholos italt, negyedük volt már részeg. A marihuánát 12,5 százalékuk próbálta ki, 2 százalékuk pedig azt állította, mindennap él vele. 23 százalékuk túl van az első szexuális együttléten. A gyerekek 17 százalékát érte kortársagresszió egyszer vagy többször, 15 százalékuk pedig beismerte, hogy bántalmazott már mást. (Blic)

 

Nekik sikerülni fog?

Hat minisztérium kapcsolódott be az úgynevezett kortárserőszak megfékezésébe, a miniszteri csapat már meg is tartotta első ülését. Az összejövetelt a kormányfő nyitotta meg, aki később azt üzente, be fogja bizonyítani a fiataloknak, hogy a kormány nem tűri az agressziót. A csapat feladata, hogy elemezze és összehangolja a meglevő törvényeket, melyek az iskolán belüli erőszak megelőzésére és az illetékesek hatásköreire vonatkoznak. A minisztereknek kell gondoskodniuk a szükséges koordinációról és az információcseréről az iskola, a rendőrség, az igazságszolgáltatás és a szociális központok között. Mint ígérik, külön hangsúlyt helyeznek a digitális erőszak megelőzésére. A testület elnöke Mladen Šarčević oktatási miniszter, tagjai pedig Nebojša Stefanović belügyminiszter, Nela Kuburović igazságügyi miniszter, Zoran Đorđević munkaügyi és szociális miniszter, Rasim Ljajić kereskedelmi és telekommunikációs miniszter, valamint Vanja Udovičić ifjúsági és sportminiszter. (Politika)

 

Feljelentés

Etikátlan munka, illetve pánikkeltés miatt orvosok és szülők egy csoportja feljelentette a kötelező védőoltás ellen kampányoló Jovana Stojković pszichiátert. Az ügyvédek terjedelmes anyagot adtak át a belgrádi ügyészségnek, hamarosan pedig a Belgrádi Orvosi Kamara Etikai Bizottságának és a becsületbíróságnak is eljuttatják. A csoport elnöke, Tomislav Stevanović hangsúlyozta, a vakcinaellenesek pánikot keltenek, aminek következtében a beoltott gyerekek száma csökken, a kanyarójárvány pedig terjed Szerbiában. Október óta 202 kanyarós megbetegedést jegyeztek Belgrádban, Koszovó szerb területein, Kraljevóban, Bujanovacon, Szabadkán és Nišben. Egyetlen érintett sem vette fel a védőoltást, illetve nem tudni, hogy megkapta-e. (Danas)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..