Autómárkás operák
Csermák Zoltán
2021.07.25.
LXXVI. évf. 29. szám
Autómárkás operák

A ’60—’80-as évek Ki nyer ma? komolyzenei rádiós vetélkedőjét a magyar főváros egyik legforgalmasabb kereszteződésében, az Astoria szálloda halljában rendezték meg évtizedeken keresztül. Az adásba nagyon sokszor behallatszott az autók dübörgése, a buszok hangja. Az egyik műsorvezető különös kérdésekkel szórakoztatta a közönséget: operákból autómárkákat kellett felismerni. Természetesen a riporter a névazonosságra utalt, s a feladványokra még mindig jól emlékszem.

A legnépszerűbb operának a közvélemény Bizet Carmenjét tartja. A címszereplő barátnői: Frasquita és Mercédès. Természetesen kevesebb szerep jut a két utóbbi lánynak, de az első felvonás kvintettje igazi bravúrszám, s igen kényes hangilag. A harmadik felvonásban ismét együtt énekel a három hölgy a híres kártyatercettben. Jövőjüket rakják ki az ördög bibliájával, s Mercédès jár a legjobban, neki ifjú szerető jut, barátnőjének egy gazdag öregurat vet ki a sors, Carmenre és volt szerelmére viszont halál vár. A Mercedes márkaelnevezést egyébként a leánynév ihlette, ráadásul egy osztrák—magyar diplomata, Jellinek Emil sarja volt a névadó.


Wartburg vára (Fotó: Wikimédia)

Egy másik nagyon népszerű műben is felbukkan egy kocsimárka: a Suzuki. A névnek, mint az ázsiai szavaknak, több jelentése is van, a legszebb talán a csengő fa. Giacomo Puccini legkedvesebb operájának, a Pillangókisasszonynak a komornája hallgat e névre. Az első felvonásban egy cserfes cselédet játszik, a dráma előrehaladtával azonban komolyabbra vált a karaktere, a címszereplő öngyilkossága előtt kiküldi a lányt, hogy óvja kisfiát.

Verdi Shakespeare-nek A windsori víg nők vígjátéka alapján a Falstaffjában komponálta meg a Ford nevű férj és a felesége figuráját. A szerelmi komédiában a huncut Alice Ford viszi a prímet, és barátnőjével igencsak megleckézteti a szebb napokat látott, öreg címszereplőt, s egyúttal férjét is móresre tanítja. Otto Nicolai német zeneszerző is feldolgozta a témát, de ő már nem az „autónevet” adta dalműve főhőseinek.


Wartburg gépkocsik egy pécsi találkozón (A szerző felvétele)

Idáig „négyütemű” operákkal foglalkoztunk, most jöjjön egy „kétütemű”, a Wartburg. A keletnémet csoda is köthető operához, mégpedig Wagner művéhez. A zeneköltő 1845-ben mutatta be Tannhäuser és a wartburgi dalnokverseny című zenedrámáját, mely a későbbiekben csak Tannhäuserként vonult be a zenetörténetbe. A műnek részben alapja egy XIII. századi monda a wartburgi dalnokversenyről. A helyszínt, a híres várat egyébként naponta láthattuk a Kisvárosi doktor című sorozatban, s a filmkockákon gyakran megjelenik egy oldtimer Wartburg gépkocsi is. A kastély a mi Szent Erzsébetünk lakhelye is volt, ahol boldogan élt Lajos tartományi gróffal, akinek korai halála után az özvegy élete megaláztatásban telt. A magyar szent neve a szeretettel s a karitásszal fonódott össze az egész világon.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Zene füleimnek rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..