home 2024. május 19., Ivó napja
Online előfizetés
Augusztus 9-e
Martinek Imre
2023.08.09.
LXXVIII. évf. 31. szám
Augusztus 9-e

Ezen a napon adta vissza lelkét a Teremtőnek 1936-ban az aragóniai Barbastro városkában Boldog Ceferino G. M. — El Pelé spanyolországi cigány vértanú.

Nevével először Budapest-Józsefvárosban, a Tömő utcai Béke Királynéja-plébánia kápolnájának udvarán találkozhattunk, egy borostyánnal megkoszorúzott, berámázott falikép révén. Történelmi feljegyzések szerint a lelkészség 1950. május 21-én költözött erre a helyszínre. A mai kápolnát egy autószerelő csarnokból alakították ki, mely műhely korábban ló- és tehénistálló volt. (Külső hivatkozás: esztergomi-ersekseg.hu)

Kisvártatva — Istennek hála, a hely gondnokának pedig köszönet! — az imaterem ajtaja is kitárult akkor előttünk. Néhány minutányi fohász, belső elcsendesedés, illetve fénykép erejéig.

Napokkal később, miután a terepen megkapott jegyzetek rendszerezésére is jutott elegendő idő, ismételten fellapoztam a világhálós tudakozót.   

Ceferino Giménez Malla, cigány nevén El Pelé (Kopasz), 1861. augusztus 26-án született a spanyolországi Benavent de Segrià településen. Mélyen vallásos meggyőződése miatt a republikánusok kivégezték a spanyol polgárháború idején. Mártírhalála okán II. János Pál pápa 1997. május 4-én boldoggá avatta. El Pelére mint a romák patrónusára emlékezik a római katolikus egyház. Magyarországon a Váci Egyházmegyében működő Ceferino Ház, Komlón a Boldog Ceferino Katolikus Óvoda viseli nevét. (Külső hivatkozás: Wikipédia)

Jegyzetünk fotói 2022. február 15-én készültek Budapesten.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..