home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Augusztus 7-e
Martinek Imre
2022.08.07.
LXXVII. évf. 31. szám
Augusztus 7-e

„Nincsen más ebben a dalban / nincsen más, csak egy utca, / ahol valaha laktam, / és még egy délelőtt…” (Bereményi Géza)

Ezen a napon adta vissza a lelkét a Teremtőnek hatvanhat éves korában, 2009-ben Budapesten Cseh Tamás Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar zeneszerző, énekes, színész, előadóművész, rajztanár.

Budapest, 2022. augusztus 3.

„Minden álmomban / Százféle változatban te vagy velem, / És mindig te segítesz. / Százféle változatban te vagy velem, / És mindig te segítesz.” (Minden álmomban — dalrészlet a Levél nővéremnek 2. című albumból; Szöveg: Bereményi Géza; Ének, zene: Cseh Tamás és Másik János)

Cseh Tamás sírja Budapesten, a Farkasréti temetőkertben található.

Budapest, 2020. február 14.

Emlékére tisztelői 2009-ben Balatonfüreden, a Tagore sétány mentében tölgyfacsemetét ültettek. A kísérőtáblán az alábbi felirat olvasható: „E tölgyfát nagy szellem lakja, onnan őrködik azok felett, akiknek hajdan énekelt.”

Balatonfüred, 2022. július 25.

Ezen a napon született 1911-ben Budapesten Bibó István Széchenyi-díjas jogi doktor, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, a Kelet-európai Intézet elnökhelyettese, könyvtáros, politikai fogoly. Nemzetközileg kimagasló, hazai viszonylatban pedig a XX. században a legnagyobb demokrata politikai gondolkodó, 1956-ban a harmadik Nagy Imre-kormány – a szovjet megszállás után helyén kitartó, s a megszállás ellen tiltakozó – államminisztere.

Balatonfüred, 2022. július 26.

Bibó István 1979. május 10-én hunyt el Budapesten. A temetésén elmondott beszéd a magyarországi rendszerváltozás előkészítésében jelentős szerepet betöltő demokratikus ellenzék első nyílt fellépéseként is tekinthető.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..