home 2024. május 07., Gizella napja
Online előfizetés
Augusztus 4-e
Martinek Imre
2022.08.04.
LXXVII. évf. 31. szám
Augusztus 4-e

Ezen a napon hunyt el Budapesten, a Krisztinavárosban ötvenhét éves korában (1941-ben) szentistváni Babits Mihály László Ákos költő, író, irodalomtörténész, műfordító, a XX. század eleji magyar irodalom jelentős alakja, a Nyugat első nemzedékének tagja.

Budapest, 2022. február 15.

Babits 1883. november 26-án született Szekszárdon. Első regényét A gólyakalifa címmel — mely csak 1916-ban jelent meg — 1913-ban írta meg. Az utolsót, az Elza pilóta vagy a tökéletes társadalom című antiutópiát egy állandó háborúban élő, kilátástalan világról, két évtizeddel később, 1933-ban. Költészetét illetőleg évtizedeken át a magyar líra élvonalában állt.

Művei sokaságában vall közvetetten vagy közvetlenül is alapjában katolikus világszemléletéről. Ilyen alkotás az 1929-ben íródott Psychoanalysis Christiana című műve is.

„Szenvedni annyi, mint diadalt aratni: / Óh hány éles vasnak kell rajtunk faragni, / míg méltók nem leszünk, hogy az Ég királya / beállítson majdan szobros csarnokába. / Krisztus urunk, segíts meg!”

Babits Mihály földi nyughelye Budapeseten, a Fiumei úti sírkertben látogatható. Emlékezetét Magyarországon több köztéri szobor, emlék- és utcanévtábla is őrzi.

Budapest, 2022. július 13.

Balatonfüred, 2022. július 25.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..