home 2024. szeptember 14., Szeréna napja
Online előfizetés
Augusztus 28-a
Martinek Imre
2024.08.28.
LXXIX.. évf. 34. szám
Augusztus 28-a

Ezen a napon hunyt el 1985-ben szülővárosában, Budapesten Reissmann Barabás Gizella festőművész.


Budapest, XI. kerület — 2023. július 17.

1893. szeptember 27-én született. Eredetileg szobrász akart lenni, de a természet iránti vonzódásából adódóan végül inkább a festészetet választotta. Tanulmányútjai során Európa számos országa mellett Amerikában is megfordult. Mestere volt — többet között — az a székesfehérvári Bory Jenő (1879—1959) magyar építészmérnök, szobrász- és festőművész, egyetemi tanár is, akinek leghíresebb alkotása a magyar Tádzs Mahalként emlegetett, 1923 és 1964 között épült székesfehérvári Bory-vár. A művésznő akvarelljei a Nemzeti Szalon* kiállításain is szerepeltek. Legtöbb képét a Balatonról készítette hagyományos, realisztikus ábrázolásmódban. (Külső hivatkozás: Wikipédia)

Reissmann Barabás Gizella festményeinek világhálós képtárába a mellékelt „ösvény”-en lehetséges belépni.  

*A Nemzeti Szalon magyar képzőművészek és műpártolók egyesülete volt, melyet Budapesten 1894. március 12-én alapítottak a hivatalos művészetpolitikával elégedetlen képzőművészek „abból a célból, hogy a magyar képzőművészet erkölcsi, anyagi és kulturális érdekeinek fölkarolását, a testületi szellem fejlődését előmozdítsa, a művészek és a közönség közti érintkezést élénkebbé tegye”. 1953-ban megszűnt.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..