home 2024. május 19., Ivó napja
Online előfizetés
Augusztus 2-a
Martinek Imre
2023.08.02.
LXXVIII. évf. 30. szám
Augusztus 2-a

Ezen a napon hunyt el 2009-ben Budapesten Püski Sándor magyar könyvkiadó.


Budapest, Farkasréti temető — 2022. december 4.

1911. február 4-én született Békés városában. 1938-ban nyitotta meg könyvesboltját, egy évvel később, 1939-ben alapította meg a Magyar Élet Könyvkiadót, mely főként a népi írók műveit jelentette meg, de nem riadt vissza elsőkötetes szerzők alkotásainak a megjelentetésétől sem.


Budapest — 2023. április 30.

A kiadót 1950-ben államosították, Püski Sándort pedig 1962-ben hamis vádakkal bebörtönözték. Feleségével 1970-ben az USA-ba emigrált. Ott hozták létre (1975-ben) a Püski Kiadót, melynek gondozásában az egykori Magyar Élet szerzőgárdáján kívül az akkori Magyarországon politikai okokból közlési lehetőségekhez nem jutott szerzők munkáit adta közre. A New York-i Püski-Corvin Magyar Könyvesház a Nyugaton élő magyarság szellemi központjává vált. Püski Sándor 1989-ben tért vissza Budapestre, ahol feleségével a Krisztina körúton lévő könyvesháza a népi irodalom szellemi örökösei gyűjtőhelyének számít.

(Külső hivatkozás: Wikipédia)


Budapest, Farkasréti temető — 2022. december 4.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..