home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Augusztus 17-e
Martinek Imre
2022.08.17.
LXXVII. évf. 32. szám
Augusztus 17-e

Ezen a napon hunyt el 1929-ben szülőfalujában, Kisbaconban Benedek Elek magyar újságíró, író, országgyűlési képviselő, a nagy mesemondó.

„Ne félj, ne szégyelld szeretni a hazát! Ma a világpolgárság a divat, de te ne hódolj e divatnak. Inkább légy ’vad magyar’, mint ’szelíd hazafi’. Mennél jobban szaporodnak a szelíd hazafiak, annál inkább lesz szükség a vad magyarokra” (Testamentum).

Torockó — 2018. május 31.

Bár többnyire születéséről (1859. szeptember 30-a) szokás megemlékezni, lévén 2005 óta ez a dátum a magyar népmese napja, Elek Apó emléke előtt távozásának évfordulóján is illik tisztelegnünk egyminutányi néma főhajtással.  

1921-ben hazatért a trianoni békeszerződés által Romániához csatolt Kisbaconba, és ott élt haláláig, ahol példaképe, szervezője volt a szárnyait bontogató romániai magyar kalákásoknak, és a Cimbora című ifjúsági lapot szerkesztette. Mint meseíró a magyar gyermekirodalom egyik megteremtője. Ifjúsági írásaival, szerkesztői működésével az élen járó pedagógusok között foglal helyet. Budapesten egy, a Tabánban állított emlékkút viseli nevét, melynek a kísérő márványtábláján az alábbi felirat olvasható:


Budapest — 2022. május 2.

„Azok emlékére, akik nem lehettek Elek Apó olvasói: az ezerkilencszázötvenhatos forradalom gyermekáldozatainak hargitai kőből, óvodások, iskolások ezreinek adakozásából.”

Budapest — 2022. május 2.

A pihenőpadok egyikén viszont az alábbi sorok köszöntek ránk: „Kútnak lenni volna jó. Utas-itatónak.”

Budapest — 2022. május 2.

Legyünk hát azzá. Mi is. Vagy legalábbis próbáljunk meg azzá változni. Megéri.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..