home 2024. május 19., Ivó napja
Online előfizetés
Augusztus 15-e, Nagyboldogasszony ünnepnapja
Martinek Imre
2023.08.15.
LXXVIII. évf. 32. szám
Augusztus 15-e, Nagyboldogasszony ünnepnapja

„A Mennyország piarcán, piarcán, / ott szedik az ibolyát. / Abból kötnek bokrétát, / Szent Istvánnak koronát. / Szent István udvarán, udvarán / vagyon egy szép almafa. / Föld adja gyökerét, / fája adja ágát, / ága adja bimbóját, / bimbó adja virágát, / virág adja almáját. / Dicsérjük a boldogságos Szűz Máriát!”

(Megjöttem én jó estét, jó estét — népdal /részlet/)

Nagyboldogasszony, vagyis Szűz Mária mennybevétele ünnepének hangulatát ezúttal a keresztény Európa védőbástyájaként is nevezett városban készült fotóinkkal próbáltuk megidézni. A Szent István király által 1001-ben alapított Győri Egyházmegye főtemplomában, a Nagyboldogasszony-székesegyházban.

Odafönn, a Rába és a Duna összefolyása fölé emelkedő Káptalandombon. Államalapítónk előtt is tisztelegve, ki halála órájában országát s magyar népünket égi Édesanyánk oltalmába ajánlá.

„Hac ne vade via quin dicas Ave Maria” — azaz „Vándor, ne menj itt tova, míg nem mondod: üdvöz légy, Mária!” — köszönt ránk az írás azon az alkonyon.

„Egek ékessége, földnek dicsősége, Magyarok Asszonya, királynéja! Hozzád buzgó szívvel, köteles hűséggel járulunk, szentséges Szűz Mária. Mint pátrónánkhoz, édes anyánkhoz teljes reménységgel folyamodunk, és minden ínségben fohászkodunk” — visszhangozták odabent a falak, melyek mögé utolsó sugarait bocsátá be épp a nyugovóra térő égi vándor. A szentmise után maradtunk még egy csöppet.

Odabent. A templomban. Ízlelgetni a jelennel és jövővel parolázó (rég)múlt ránk testált üzeneteit, kihívásait. Újra meg újra átélve magasztosságát az imént lepergett perceknek, melyekben egy surbankó legényke is megáldozott. Apja példáját követve. Történt mindez karnyújtásnyira csupán a koronáját magasba emelő nagy királyunk egész alakos faragott másától.

A térdre boruló uralkodó előtt, pontosabban mindnyájunk előtt pedig egy, a gyermek Jézus fölé hajoló és imádkozó Szűzanyát ábrázoló kegykép vala. Ez utóbbit a Cromwell-féle üldözések idején a hazájából menekülni kényszerült Walter Lynch (1595 körül — 1663. július 14.) ír püspök, későbbi győri kanonok és püspöki helynök 1655-ben menekítette Győrbe, és hagyta a székesegyházra.

Feljegyeztetett: a Szűzanya 1697. március 17-én, Szent Patrik, Írország védőszentje ünnepén ezen a helyen vérrel könnyezett!

S már-már markolá kezünk a kilincset, amikor váratlanul mi is részesei lehettünk egy csodának. Győrött. Isten kegyelméből ugyanis a Basilica minor rangú katedrálisban egyik belső(bb) terem ajtaja is kitárult előttünk. Hogy lássunk. S hogy majdan, midőn eljő annak az ideje, másokkal is láttassuk… Íme hát! Az 1771-ben készült falfestményen a Szent Jobb megtalálásának történetével találkozhattunk.

Fotóink 2023. július 20-án készültek.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..