home 2024. május 19., Ivó napja
Online előfizetés
Augusztus 14-e
Martinek Imre
2023.08.14.
LXXVIII. évf. 32. szám
Augusztus 14-e

Ezen a napon született 1901-ben a felvidéki Nyitra városában dr. Tóth Géza meteorológus, geofizikus.


Budapest, II. kerület — 2023. január 7.

„1927-től főállása a Meteorológiai Intézetben volt. Rendíthetetlen energiával dolgozott, kutatott és szervezett a meteorológiai előrejelzés, a repülésmeteorológia és a magaslégkör-kutatás területén, és karrierje is gyorsan ívelt fölfelé. 1929-ben asszisztens, 1934-ben adjunktus és a légkörkutató osztály vezetője, 1945-ben intézeti főmeteorológus. Az akkori Nemzetközi Légkörkutató Bizottságnak is tagja volt, és fontos nemzetközi kapcsolatokat épített ki. Végül 1948-ban a Meteorológiai Intézet igazgatójának nevezték ki. Nem volt könnyű a feladat: a világháború nagy pusztítást vitt végbe a magyarországi meteorológiai szolgálatban. Dr. Tóth Géza lelkesedése, energiája és hozzáértése azonban látványos eredményeket hozott, s a meteorológiai állomáshálózat, az előrejelzés, az aerológiai kutatás talpraállt és gyors fejlődésnek indult.”

(Külső hivatkozás: geophysics.elte.hu)

Dr. Tóth Géza professzor úr 1995. június 4-én hunyt el Adelaide városában, Ausztráliában.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..