home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Augusztus 11-e
Martinek Imre
2022.08.11.
LXXVII. évf. 31. szám
Augusztus 11-e

„Sírja üres akár a / megváltóé / de késik a húsvét / hiába esdi minden / áldott délben / a harangszó”  (Kányádi Sándor: Hunyadi. 1974)

Ezen a napon adta vissza lelkét a Teremtőnek 1456-ban Zimony várában törökverő Hunyadi János. Magyarország kormányzója (1446 és 1453 között).

Budapest-belváros — 2022. július 13.

Az ország egyik leggazdagabb földesura, kiemelkedő hadvezér, több déli vármegye vezetője, erdélyi vajda. Hunyadi Mátyás és László édesapja, aki óriási vagyona jövedelmét, ezernyi familiárisának katonai és politikai súlyát azonban elsősorban a török háborúk céljaira fordította.

Budapest, Hősök tere — 2010. július 15.

Hunyadi János kormányzó levele V. Miklós pápának, 1448 (részlet):

„…immár száz esztendeje ólálkodnak Európa körül a törökök Istenre-emberre acsarkodó fegyverei. Villámgyors egymásutánban igázták le Görögországot, Macedóniát, Bulgáriát, Albániát […] szolgaságra taszítva, vallásukból kiforgatva őket, idegen hitet, idegen erkölcsöt, idegen törvényt és a hitetlenek nyelvét kényszerítve rájuk. […] Legutóbb elhatolt már csaknem Európa közepéig, s most országunk s hazánk tőszomszédságában vetette meg lábát. […] Több mint hatvan esztendeje csaknem szakadatlanul álljuk a háború perzselő dühét, mégpedig saját erőnkből, egyetlen nép fegyverével. Helytállunk, pedig kimerített a sok vereség, hadakozás és gyász. […] a szabadság emlékén kívül egyebünk sem maradt, mint fegyverünk és bátorságunk, hiszen sokszor kerültünk végveszélybe. […] Mert nincs olyan kegyetlenség, amit el ne követtek volna rajtunk, és soha nem lesz vége, akár győzünk, akár veszítünk; az ellenség állandóan a nyakunkon marad, mert gyűlölete túltesz még az erején is. Ellenségünk most sem győzelmet: bosszút akar venni rajtunk.”*

Budapest — 2021. november 9.

Majd megvirradtak 1456 júliusának dicső napjai is.

Ópusztaszer — 2014. október 7.

„A magyar nép diadala volt a nándorfehérvári diadal. Idegen segitség jóformán semmi. […] Vad összevisszaságban szalad a török, a magyar mindenütt nyomába, maga a szultán is megsebesül s az éjszaka sötétjében menti meg életét. Nemcsak az országban, az egész keresztény világban végtelen volt az öröm. Megszólaltak a harangok mindenütt, hirdetvén a nagy diadal örömét. Segíteni nem segített, de ünnepelni ünnepelt a keresztény világ, sőt a pápa még fejedelmi koronát is akart küldeni a törökverő hősnek. De elkésett vele: a törökverő Hunyady csakhamar a nándorfehérvári diadal után, 1456 augusztus 11-én, Zimonyban jobblétre szenderült.

Zimony — 2021. május 8.

Innen vitték holttestét a gyulafehérvári családi sírboltba.”

Gyulafehérvár — 2013. augusztus 8.

 (Benedek Elek: Hazánk története az ifjuság számára. Budapest, 1905, 188—189. oldal)

(*A fenti idézetek közvetett forrása egy szakelőadói tanulmány, mely 2017. július 10-én hangzott el Újvidéken, az Apáczai Nyári Akadémia Történelem és magyarság nevet viselő akkreditált tanári továbbképzésén.)

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..