home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
„Atomököl, vasököl, oda csap, ahova köll”
Talpai Lóránt
2013.04.10.
LXVIII. évf. 15. szám

Észak-Korea atomcsapással fenyegette meg Szöult és Washingtont — Hivatalos értesítés érkezett a Fehér Házba — Az USA talán túl távol van, Dél-Korea és Japán viszont közel — Tovább bővül a Terminal High Altitude Area Defense nevű védelmi rendszer

Észak-Korea atomcsapással fenyegette meg Szöult és Washingtont

Kim Dzsong Un észak-koreai vezér apjának, Kim Dzsong Ilnek, illetve nagyapjának, Kim Ir Szennek a nyomdokaiba szeretne lépni, sőt esetleg túl is szeretné szárnyalni őket a világ nagyhatalmaival, elsősorban az Egyesült Államokkal folytatott háborúskodásban. Az ifjú észak-koreai vezér beiktatását követően részben nyitott a világ felé, de mindez — jól érzékelhetően — inkább szemfényvesztés volt. A kérdés csupán az, hogy mikor élesedik ki egy újabb hidegháborús konfliktus Észak-Korea, az USA, Dél-Korea és Japán között. Kim Dzsong Un jelenleg Észak-Korea minden atomlétesítményének újraindításával fenyegeti a világot, és próbálja sakkban tartani az „ellenséges” Nyugatot. Ezenkívül lezárta a Dél-Koreával közösen üzemeltetett keszongi különleges gazdasági övezetet, korábban pedig kilátásba helyezte, hogy támadást indít Japánban levő amerikai bázisok ellen.

Hivatalos értesítés érkezett a Fehér Házba

A Fehér Ház és a Pentagon hivatalos értesítést kapott arról, hogy Phenjan engedélyt adott hadseregének az Egyesült Államok elleni támadásra atomfegyver bevetésével. Észak-Korea azzal nyomatékosította a fenyegetését, hogy az ország keleti partjára szállított két Musudan típusú, közepes hatótávolságú rakétát. Továbbá két, korszerű radarrendszerrel felszerelt Aegis rombolót vezényelt az ország keleti és nyugati partjaihoz is. Felvetődik a kérdés, hogy a rakétákat kilövőállásba helyezik-e, vagy csak erődemonstrációnak szánják. Sokan úgy vélik, hogy Phenjan április közepén fog rakétát kilőni, akkor lesz ugyanis Kim Ir Szennek, a kommunista rezsim megalapítójának a születésnapja. Az amerikai nemzetbiztonsági tanács szóvivője mindenesetre a háborús retorika beszüntetésére szólította fel Phenjant. „Észak-Koreának fel kell hagynia a provokatív fenyegetésekkel, és ehelyett nemzetközi kötelezettségeinek betartására kellene összpontosítania” — fogalmazott a szóvivő.

Az USA talán túl távol van, Dél-Korea és Japán viszont közel

Jelenleg a legfontosabb kérdés az Észak-Korea és az Egyesült Államok közötti konfliktus kapcsán talán az, hogy a távol-keleti diktatúra rendelkezik-e valójában szükséges technikai eszközökkel ahhoz, hogy nagy hatótávolságú rakétákkal támadást indítson az amerikai szárazföld ellen. A legtöbb katonai szakértő azon a véleményen van, hogy nem rendelkezik, de közepes hatótávolságú rakétákat minden további nélkül be tudnának vetni. Azaz Japán és az ott levő amerikai katonai bázisok végveszélybe kerülhetnek. De ugyanez vonatkozik a Dél-Koreában állomásozó amerikai csapatokra is. Az amerikai védelmi miniszter be is jelentette, hogy rakétapajzsot telepítenek egy esetleges phenjani támadás elhárítására.

Tovább bővül a Terminal High Altitude Area Defense nevű védelmi rendszer

Az észak-koreai fenyegetések miatt az Egyesült Államok a múlt hónapban 14 rakétaelfogót telepített Alaszkába. Továbbá azt is jelezték az amerikaiak, hogy újult erővel fognak neki egy Japánba szánt rakétavédelmi rendszer kiépítésének. A Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) néven ismert rendszer keretében egy AN/TPY-2 nyomkövető radart, elfogó rakétákat és egy mobil kilövőállást visznek Guam szigetére. Az Egyesült Államok jelenleg, a védelem kiépítésén kívül azt fontolgatja, hogy megdönti az észak-koreai kommunista rezsimet, ha az totális háborút indít.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..