home 2024. szeptember 20., Friderika napja
Online előfizetés
Atombomba helyett szilvapálinka
NAGY Nándor
2006.03.28.
LXI. évf. 13. szám

Először az illata ragad meg, mint a rügyfakasztó tavasz lehelete. A szépséget, a jelent, a gyermekkort felelevenítő emlékeket idézi fel. Melegséggel tölt el, felszabadít, új érzéseket ébreszt bennem, távoli kék éggel és hófehér bárányfelhőkkel. Eltűnik a mindennapok szürkesége és kéklő szilvafák rag...

Először az illata ragad meg, mint a rügyfakasztó tavasz lehelete. A szépséget, a jelent, a gyermekkort felelevenítő emlékeket idézi fel. Melegséggel tölt el, felszabadít, új érzéseket ébreszt bennem, távoli kék éggel és hófehér bárányfelhőkkel. Eltűnik a mindennapok szürkesége és kéklő szilvafák ragyognak rád!
Egy sikeres szerbiai, Èaèak környéki magánvállalkozó mondja ezt az általa készített és védett szilvapálinkáról, melynek literje Amerikában 30 dollárba, Németországban pedig 55 euróba kerül. Ez a magánvállalkozó annak idején több mint 1400 Èaèak környéki szilvatermelőt társított, akiktől átveszi a már kifőzött szilvapálinkát és saját korszerű üzemében dolgozza át és agyusztálja oly módon, hogy a Sárga és a Fehér Darázs névre keresztelt szilvapálinka öt évig fahordókban pihen. Ezzel a pálinkával eddig 38 aranyérmet nyert Európában, Amerikában és Ausztráliában. London 50 szállodájában ott szerepel az itallapon, és drágább, mint a whisky.
A szerbiai magánvállalkozó a legnehezebb inflációs időkben 10 millió márkát osztott szét a termelők között, hogy megőrizzék szilvásaikat. A siker titkairól beszélve mindenekelőtt a következőket hangsúlyozza: a legszebb szilvát általában a piacra viszik a termelők, a valamivel rosszabb minőségűt szárítják és aszalják, a legrosszabból pedig pálinkát főznek, és ráfogják, hogy igazi házi szilvapálinka. Ő azt kéri a termelőktől, hogy a legjobb minőségű szilvából főzzék a pálinkát, amelynek aztán az agyusztálás és az öt évig tartó pihentetés után 55 euróba kerül literje.
És ehhez talán már nem is lehetne és kellene semmit hozzátenni. Talán csak annyit megjegyezni, ha már évek óta vergődik kragujevaci fegyvergyárunk, de atombombánk sem lesz egyhamar - miért ne lehetne legerősebb fegyverünk a szilvapálinka? Tekintélyünket biztosan jobban növelné és öregbítené. Emellett szól az a tény is, hogy a Sárga és a Fehér Darázs néven ismert szilvapálinka előállítója és tulajdonosa a közelmúltban 12 napon át a Bécsi Egyetem Technológiai Karán tartott szakelőadásokat.
Lehet, hogy egyszer Šumadijában még Szilvórium Egyetem is lesz. Abban pedig biztos vagyok, hogy a Vajdaságból is sok távhallgatója lenne. Vállalva annak veszélyét, hogy a ,,tanulás'-ba talán még a fejük is belefájdulna. Ha patikában is árusítanák, akkor ez lenne az első gyógyszer, amelyre okkal mondhatnánk: drága, de megéri.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..