home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Aszfaltra várva
Rencsényi Elvira
2013.05.08.
LXVIII. évf. 19. szám
Aszfaltra várva

Ha nem lesz változás, lezárják a szabadkai Nišava utcát a forgalom előtt —
A probléma általános, bárhol járjunk is ebben a kicsiny országban. Az államkassza üres, nincs pénz még azoknak a legégetőbb gondoknak az orvoslására sem, amelyek az átlagpolgárok életkörülményein javítanának. Sok településen még mindig nem épült ki az ivóvízhálózat, sem a szennyvízelvezető csatornarendszer, vagy éppen az aszfaltburkolat hiánya teszi kényelmetlenné az emberek életét...

Egyelőre csak figyelmeztetnek

Szabadkán is jelen vannak mindezek a gondok. A városi költségvetésből futja szökőkutak felújítására, körforgalmak építésére, de a Városházától alig másfél kilométerre már térdig sárban járnak az emberek, és a dagonyától sem a mentő-, sem a tűzoltó-, sem pedig a rendőrautó nem tud behajtani szükség esetén. Ilyen állapotban van a Peščara helyi közösségben lévő Nišava utca is, melynek lakói — felháborodásuknak hangot adva — figyelmeztető tiltakozást szerveztek a közlemúltban. Elégedetlenségüket az az évek óta tartó hitegetés idézte elő, hogy az utcára végre aszfaltburkolat kerül, és nem lesz többé akadálya a zavartalan közlekedésnek. De ez sajnos csak ígértet maradt.
A lakók eddig tizenöt alkalommal gyűjtöttek aláírást és nyújtottak be kérvényt az illetékeseknek, semmi foganatja sem lett a kezdeményezéseiknek.
A békés, figyelmeztető tüntetésen azonban az utcabelieken és a környék lakóin kívül csak a helyi közösség közgyűlésének az alelnöke, Đorđe Dragojlović és a közgyűlés tagja, Patócskai Attila jelent meg. Sem a város vezetősége, sem a Városrendezési és Városépítési Intézet megbízottjai nem tartották fontosnak, hogy elmagyarázzák az embereknek, miért nem került mindmáig aszfaltburkolat az utcára.

Rendezetlenek a tulajdonjogi viszonyok

Horváth Militicsi József, a tüntetés szervezője elmondta, hogy az utca nyáron poros, a többi évszakban pedig a sártól nem lehet benne közlekedni. Mindazonáltal az aszfaltozást már évekkel ezelőtt tervbe vették, mivel a környéken kiépült az ehhez szükséges infrastruktúra: van már városi víz- és szennyvízcsatorna-hálózat, kábeltelevízió- és gázvezeték. Még csak az aszfaltburkolat hiányzik...
Đorđe Dragojlović, a helyi közösség közgyűlésének az alelnöke a lakók kérdéseire válaszolva elmondta, hogy előbb a tulajdonjogi viszonyokat kell rendezni, anélkül ugyanis hiábavaló minden fáradozás.
— Az utca még most is magántulajdon szerepel az okiratokban, vagyis a hivatalos okmányok szerint nem közterület. Ezért első lépésként az itt lakóknak le kell mondaniuk a tulajdonrészükről, és ha majd a város tulajdonába került a terület, akkor akár el is kezdődhet az aszfaltozás. Elméletileg. Mert a gyakorlat sajnos mást mutat. A tulajdonjogot a lakók egyetlen aláírással átruházhatják ugyan a városra, ám hogy a helyi közösségünk égető problémáját megszüntető aszfaltozásra mikor kerül sor, az csakis az illetékes szervektől függ. Azokétól, melyek tagjai ma sem tisztelték meg jelenlétükkel a lakókat — hallottuk az alelnöktől.
A polgárok úgy döntöttek, hogyha a mostani tiltakozásnak nem lesz foganatja, lezárják a Nišava utcát a forgalom előtt.

Sár, víz és por

Fábián Gyula 53 éve él a Nišava utcában. Az itt lakók ez alatt az idő alatt már több ízben is fizettek helyi járulékot, így juthatott el hozzájuk is a városi víz- és csatornahálózat, a kábeltelevízió-, illetve gázvezeték.
— Joggal követeljük az aszfaltot, hiszen minden feltétel megvan ahhoz, hogy ez az utca is járható legyen végre! Hozzávetőlegesen harminc ház van ebben az utcában, és zömében idős emberek vagy kisgyermekes családok élnek itt. Ősszel és télen, illetve tavasszal, a nagy esőzések idején egyszerűen lehetetlen közlekedni benne, jóllehet az utca egyik oldalán kiépült a járda. Nyáron nem tudunk ablakot nyitni, mert betódul a por. Elegünk van már az ígéretekből! Mindannyian aszfaltot akarunk a házunk elé!

Gyermekek a sár fogságában

Az utca egyenetlen. A méretes kátyúk és lyukak bizony kárt tesznek a járművekben. De a legnagyobb gondot mégis a sár és a víz okozza — emiatt a gyalogosok közlekedése felér egy erőpróbával.
Szalma Tibor hét éve lakik itt a családjával. Iskolás gyermekei miatt aggódik, akik alkalomadtán képtelenek egyedül végigverekedni magukat a hatalmas sártengeren.
— Hóolvadásakor vagy egy-egy kiadós eső után a sár mérhetetlenül megnehezíti a házból való kijutásunkat: a gyermekeimet például a karomban kell keresztülvinnem a dagonyán, mert a járda csak az utca túloldalán épült ki. És mivel a mi oldalunkon nincs gyalogjárda, már a kapun kilépve térdig süllyedünk a sárba. Nagy szükségünk van az aszfaltra, mert tűrhetetlen már ez az állapot! Remélem, hogy a tüntetésünk híre eljut majd az illetékesekhez, és az ígérgetéseken kívül végre konkrét megoldással is szolgálnak majd a honatyák...

A víz az úr!

Kovács Ede húsz éve él ebben az utcában. Számára a legnagyobb gondot az esővíz okozza, mely az utca egyenetlensége következtében felgyülemlik, majd befolyik az udvarába.
— Mély árkot ástam a kerítésem mellett, hogy oda folyjon el a víz, de még ez is kevésnek bizonyult. Már a saját udvaromban is kénytelen voltam egy vízelvezető árkot ásni, mert a felgyülemlő esővíz feláztatja a házam falát. Hiába van itt szennyvízcsatorna, az utca felülete olyan egyenetlen, hogy a hatalmas bemélyedésekből nem tud a csatornába folyni a víz, hanem utat tör magának, és a lakóházak udvarába, kertekbe áramlik. Nagyon kell már az aszfalt, azzal egy csapásra megoldódna minden gondunk!
Ede bácsi elmondta azt is, hogy a közelmúltban az utca lakóinak nagy többsége mintegy hatvanezer dinárért legalizáltatta a házát. Most feltevődik a kérdés: hová lett a temérdek pénz, és miért nem jut belőle aszfaltburkolatra? Miért tagadják meg az itt lakó, kötelezettségeiknek mindig eleget tevő polgároktól azt a jogot, hogy emberhez méltó módon élhessenek a saját otthonukban? Sok a kérdés, de válasz egyre sincs. Az illetékesek egymásra mutogatnak, és még arra sem adnak magyarázatot, hogy miért szerepel immár kilenc esztendeje a Nišava utca aszfaltos utcaként a Városrendezési és Városépítési Intézet nyilvántartásában...
 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..