home 2024. május 20., Bernát napja
Online előfizetés
,,Asszony lesz a lányból...” - találkozó a szemléből
Martinek Imre
2008.06.11.
LXIII. évf. 24. szám
,,Asszony lesz a lányból...” - találkozó a szemléből

A torontálvásárhelyi Kéknefelejcs énekcsoport - Ifj. Alföldi József fotójaMottó: ,,Ha ott van a szíved, mindig találsz megoldást, ha nincs ott a szíved, mindig találsz kifogást!” (szól az emléklapok jelmondata)Sorrendben a tizenkilencedik alkalommal került sor a dél-bánsági magyar műve...

A torontálvásárhelyi Kéknefelejcs énekcsoport - Ifj. Alföldi József fotója

Mottó: ,,Ha ott van a szíved, mindig találsz megoldást, ha nincs ott a szíved, mindig találsz kifogást!” (szól az emléklapok jelmondata)
Sorrendben a tizenkilencedik alkalommal került sor a dél-bánsági magyar művelődési egyesületek találkozójára. A köztudatban Dél-Bánáti Szemleként szereplő, öntudaterősítő és helyben (meg)tartó erővel is felruházott, vándorjellegű rendezvény házigazdája ezúttal a százkilencven éves múltra visszatekintő DTD-parti falucska, az alig kétezer lelket számláló Ürményháza volt. A helybeli községháza tanácstermében megtartott délelőtti tanácskozáson a régió magyar művelődési egyesületeit képviselőknek elsősorban az adott térségen belüli együttműködés hogyanjára és mikéntjére kellett volna keresniük a választ, ám az eszmecsere ,,szerelvény”-e egy másik (mellék)vágányra igyekezett ráfutni. Heves vita és szavazás közepette született meg ugyanis a döntés: hogyha nincs zsűrizés, már a soron következő rendezvényen váljék nevében is találkozóvá a szemle!
A mintegy kéttucatnyi fellépő csoport bevárása és útbaigazítása körüli teendőket a helybeli Petőfi Sándor Művelődési Egyesület koordinálta, a fellépők hagyományos nagyutcai felvonulását pedig ökumenikus istentisztelet előzte meg a Szent Anna-templomban. A kora esti órákban a gazdag felhozatalú ,,seregszemle” (mintegy félezer vendéggel) is megkezdődhetett. A művelődési egyesület színpadán a verseci, udvarszállási, fejértelepi, torontálvásárhelyi, hertelendyfalvi, pancsovai, kevevári, temesvajkóci, székelykevei... és természetesen a házigazda egyesületének szólistái, illetve ének- és népitánc-csoportjai váltogatták egymást. Mérges Sándor rendezésében a torontálvásárhelyi József Attila Művelődési Otthon drámai szakcsoportja is fellépett Török Rezső Narancs című egyfelvonásos színjátékával. Egyébként a legtömegesebben érkező Torontálvásárhely színeit a színészeken kívül a művelődési otthon kebelében és Đorđe Nađ szakirányításával működő aprócska magyar népi tánccsoport, az énekkar (Kolinger Béla és Tóth Zsolt vezetésével), a Fábián Eszter vezette Kéknefelejcs énekcsoport, valamint Tóth László énekszólista képviselték, illetve Csanki Violetta és Nagy Edvin, a Magyar Művelődési és Művészeti Központ mesemondói, valamint felkészítőjük, Mérges Eszter. A falu gazdag kézimunka-anyagából az ürményházi szemlére ezúttal a Pipacs Nőegylet és az MMMK hímzőasszonyainak műhelymunkáiból került ízelítő.
A jövő évi, huszadik találkozó házigazdájának szerepét Fejértelep (Šušara) tölti majd be. åk kérték (és meg is kapták!) az idei (ugyancsak vándorjellegű) Dél-bánáti betlehemes és karácsonyi népszokások találkozójának a rendezési jogát is.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..