home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Argentína harmadszor a csúcson
Tóth Tibor
2022.12.21.
LXXVII. évf. 51. szám
Argentína harmadszor a csúcson

Argentína győzelmével ért véget Katarban a 22. labdarúgó-világbajnokság. A döntőben Messi és társai tizenegyesrúgásokkal (a rendes játékidőben 2:2, a hosszabbítás után 3:3 volt az eredmény) győzték le Franciaországot, és ezzel Argentína harmadik alkalommal szerezte meg a világbajnoki címet.

A csoportküzdelmeket a Szaúd-Arábia elleni vereséggel kezdték az argentinok, de a Mexikó és Lengyelország feletti, egyaránt kétgólos győzelemmel a dél-amerikaiak bejutottak a nyolcaddöntőbe, és Ausztráliát búcsúztatták. A negyeddöntőben Hollandiát tizenegyesrúgások után ejtették ki, az elődöntőben pedig az elmúlt világbajnokság ezüstérmesét, Horvátországot viszonylag simán győzte le az argentin együttes. A francia válogatott a csoportban Ausztráliát és Dániát legyőzte, a harmadik körben azonban minimális vereséget szenvedett Tunéziától, ám ennek a találkozónak francia részről már nem volt tétje. A nyolcaddöntőben a lengyeleket könnyebben, a negyeddöntőben az angolokat nehezebben — a szerencsének is köszönhetően — küldték haza a gallok, ahogy az elődöntőben sem volt egyszerű dolguk a világbajnokság meglepetéscsapatával, Marokkóval szemben.


(Szalai Attila rajza)

A döntőben Argentína kétszer szinte kezében tartotta a világbajnoki trófeát, mely majdnem kicsúszott. 80 percig magabiztosan játszottak az argentinok, és ekkor nem sokan hitték volna, micsoda drámát tartogat a mérkőzés hátralévő része. A dél-amerikaiak a 23. percben jutottak vezetéshez, amikor Di María tört be a francia tizenhatosba, ott Dembélé fellökte, Marciniak lengyel játékvezető pedig a büntetőpontra mutatott. A labdához Messi állt oda, és magabiztosan talált a hálóba. A franciák nem tudták felpörgetni a játékot, fásultan és bizonytalanul játszottak, az argentinok pedig egy villámgyors támadás után Di María góljával megduplázták előnyüket.

A második félidő első felében sem változott a játék képe, a várt francia nyomás elmaradt, inkább az argentin lábakban volt benne a harmadik gól. A franciák a félidő közepén, a 67. percben veszélyeztették először az argentin kaput, de Kolo Muani fejese mellément, majd 3 perccel később Mbappé lőtt, ám a labda a kapu felett hagyta el a játékteret. Az utolsó 10 percben következett a dráma. Előbb egy argentin labdavesztés után a tizenhatosba betörő Kolo Muanival szemben Otamendi szabálytalankodott, és Mbappé tizenegyesből megszerezte a franciák első gólját, majd 1 perc múlva a csereként beállt Coman Messitől vette el a labdát, mely Mbappé elé került, aki kapásból a bal alsóba bombázott. A többfelvonásos dráma a kétszer 15 perces hosszabbításban is folytatódott. A 109. percben Lautaro Martínez lövését előbb védte Lloris, a kipattanót azonban Messi értékesítette, és újra Argentína került előnybe. De az izgalmaknak még korántsem volt végük, hiszen a 118. percben Montiel kezéhez ért a labda, a megítélt büntetőből pedig újra Mbappé volt eredményes. A teljes fordulat a 123. percben következhetett volna be, amikor Kolo Muani került óriási helyzetbe, de Emiliano Martínez spárgázva védett. Következtek a büntetők, melyek során az argentinok közül Messi, Dybala, Paredes és Montiel is gólt lőtt, míg a franciák közül csak Mbappé és Kolo Muani volt eredményes, Coman tizenegyesét Martínez védte, Tchouaméni pedig mellélőtt. Így Argentína harminchat év elteltével szerzett újra világbajnoki címet, a világbajnokságok történetében pedig harmadszor hódította el a végső győztesnek járó serleget. A hétszeres aranylabdás, ötödik világbajnokságán játszott Lionel Messi első alkalommal emelhette magasba a világbajnoknak járó trófeát. Az argentin sztárjátékos 26. világbajnoki mérkőzését játszotta vasárnap, amivel megdöntötte a német Lothar Matthäus rekordját.

A bronzérem Horvátországba került, miután nyugati szomszédjaink a harmadik helyért vívott összecsapáson 2:1-es győzelmet arattak Marokkó felett.

A következő labdarúgó-világbajnokságot 2026-ban az Egyesült Államok, Mexikó és Kanada rendezi közösen.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..