home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Arculatváltás és közönségtoborzás
Tóth Lívia
2008.11.12.
LXIII. évf. 46. szám
Arculatváltás és közönségtoborzás

Kormányos László - Dienes Zoltán fotójaKormányos László személyében új, kinevezett igazgató került a csókai Művelődési és Oktatási Központ élére. Az intézményben frissen festett falak, átrendezett irodahelyiségek fogadtak. Az igazgató reméli, hogy az ott dolgozók hangulatán is érezhető a vá...

Kormányos László - Dienes Zoltán fotója

Kormányos László személyében új, kinevezett igazgató került a csókai Művelődési és Oktatási Központ élére. Az intézményben frissen festett falak, átrendezett irodahelyiségek fogadtak. Az igazgató reméli, hogy az ott dolgozók hangulatán is érezhető a változás.
- A kinevezésem utáni hetek azzal teltek, hogy meszeltünk, pakoltunk, rendszereztük az évek óta elhanyagolt dokumentációt. Bútorokat nem vásároltunk, a meglévő berendezési tárgyakból próbáltuk kialakítani az irodák új arculatát. Igyekszem megfelelő munkalégkört teremteni a kollégáimnak. A község az alapítónk, de korábban nem volt szorosabb kapcsolat az önkormányzattal, a vezetői évekig nem látogattak el a központba, csak a nagyon szükséges pénzeket utalták át. Úgy tűnik, most ez a helyzet is megváltozik - mondta Kormányos László, majd azzal a véleményével folytatta, hogy a művelődés, azon belül pedig a magyar programok az utóbbi időszakban háttérbe szorultak. Ezen mindenképpen változtatni kíván.
- Szeptemberben és októberben több színházi előadás volt, járt nálunk az Újvidéki Színház, de külföldi vendégművészek is felléptek. Lassan visszatér a közönségünk, minden előadásunknak legalább százötven nézője van, ami nálunk haladásnak számít, de ezt a számot még növelni szeretnénk. A programszervezőnk szabad kezet kapott - természetesen a meglevő keretek között. Sokkal jobban odafigyelünk a látogatókra, az emberek közvetlen megszólítására, minden műsorra meghívókat küldünk ki. Lassan igazi csapatként dolgozunk.
Október folyamán több pályázatra jelentkeztünk. Ezek között van a könyvtárban a gyermeksarok berendezése és az internetes hozzáférés kialakítása, a folyamatos továbbképzés, a számítógépes infrastruktúra bővítése, újabb vendégszereplések beiktatása stb. Egyébként november közepétől az év végéig az ötven éven felüliek számára ingyenes lesz a számítógépes oktatás. Van még egy akciónk, amely a könyvtárt és a helybeli iskolákat illeti. Megbeszélésük értelmében hetente egy-egy osztály látogatna el a könyvtárba, ahol a diákok bizonyos témákat dolgoznának fel. Sajnos, az állományunkban nagyon megbomlott a szerb és a magyar könyvek aránya, ugyanis a 13 ezer szerb kötet mellett csak mintegy hétezer magyar kiadvány található a polcokon. Tudom, hogy ezen nem lehet egyik napról a másikra változtatni, de igyekszünk orvosolni a problémát.
Én mindenkit szívesen fogadok, attól függetlenül, hogy melyik párthoz tartozik. Azt szeretném, ha a polgárok látnák a fejlődést. Ne csak arról beszéljenek, hogy meg kellene szüntetni a Művelődési és Oktatási Központot, hogy felesleges, értelmetlen, sokba kerül. Ezek nem alaptalan pletykák, hiszen a művelődési tevékenység háttérbe szorítása mellett már évek óta vannak olyan törekvések, hogy a könyvtárat vagy a sportot kivonják az intézmény keretéből, esetleg csak annyi pénzt adjanak, hogy életben maradjunk. Most rajtunk a sor, a siránkozás helyett komolyabban, okosabban kell harcolnunk az érdekeinkért.
Kormányos László kitért a helyi tájékoztatásra is, amelyben szintén bizonyos újdonságok várhatóak. A havonta egyszer megjelenő Csókai Krónika c. lapot tartalmasabbá, ''sokszínűbbé” kell tenni, nagyobb hangsúlyt helyezve a települések híreire. A csókai rádió jelenleg csak szerb nyelvű műsort sugároz, amit már sokan szóvá tettek. A tulajdonos ígéretet tett: ha az önkormányzattól megkapja a jóváhagyást a további működéshez, két magyar munkatársat alkalmaz. Már várják azoknak a fiataloknak a jelentkezését, akiket érdekel a rádiós munka.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..