home 2024. szeptember 19., Vilhelmina napja
Online előfizetés
Aranyvasárnap a fúvósokkal
2006.12.14.
LXI. évf. 50. szám

Zentán a fúvószenének évtizedekre visszamenően (1864-től) nagy hagyománya van. A zentai Önkéntes Tűzoltótestület égisze alatt a Remete-dinasztiát Fábián Mihály karmester követte. A zenekar tagjai lelkesen őrizték, ápolták a térség zenei kultúráját. Május elseje a zenés ébresztésük nélkül elképzelhet...

Zentán a fúvószenének évtizedekre visszamenően (1864-től) nagy hagyománya van. A zentai Önkéntes Tűzoltótestület égisze alatt a Remete-dinasztiát Fábián Mihály karmester követte. A zenekar tagjai lelkesen őrizték, ápolták a térség zenei kultúráját. Május elseje a zenés ébresztésük nélkül elképzelhetetlen lett volna. Fábián tanár úr halálával ideiglenesen szünetelt a fúvószenekar munkája.
2001 nyarán újraalakult a zenekar, amikor mgr. Baráth László Zentára érkezett (költözött), és a zenekar karmestere lett. A zentai, az adai, a moholi és a kanizsai fúvósokból állt fel a csapat. Megalakult a Tisza Menti Fúvósfesztivál, melyet immár negyedik alkalommal rendeztek meg, és Zenta város egyik legkiemelkedőbb kulturális rendezvényének számít minden év augusztusának első hétvégéjén. A polgárokat hangversenyekkel is igyekeznek szórakoztatni, nemcsak Zentán, hanem a környék településein is. A zenekar 24 zenészből állt, főleg fiatalokból.
Jártak Horvátországban, Magyarországon (Siófok, Makó, Mór, Budapest, Százhalombatta, Kisszékely). A százhalombattai együttessel és mazsorettcsoporttal látványos műsorokban gyönyörködhetnek a hallgatók és nézők. Vendégül látták a felvidékieket, százhalombattaiakat. A zenekar állandó partnerei a szabadkai, a bácskertesi és a becskereki fúvószenekarok. A fesztiválokat az önkormányzat és a zentai Önkéntes Tűzoltótestület támogatta, de önzetlen segítőkészségükről a szülők és a polgárok is tanúbizonyságot tettek. A tűzoltóbál rendszeres fellépői. Térzenéjükhöz a közönség visszajelzései bátorítást adnak. A karácsonyi koncert hagyományos szeretetünnep a lakosság körében.
2006 őszén ismét új érát nyit a zenekar. Megalakul a Zentai Fúvósbarátok Egyesülete és a Tiszamenti Fúvószenekar. Komolyzenei feldolgozások, latin-amerikai dallamok, szórakoztató zene és indulók kerülnek a műsorukba. Szemnek, fülnek egyaránt élményt szeretnének nyújtani. Újabb kapcsolatok kiépítése szintén szerepel a terveikben, valamint Zenta nyitása a határok nélküli fúvószene felé. A zeneiskola fúvósszaka neveli a fúvós hangszeren játszó diákokat, és ez nagy segítséget nyújt az utánpótlásban, de számítanak a zeneiskola szakmai együttműködésére is. A tervek a jövőben is tartalmazzák a színháztermi és a szabadtéri szerepléseket is. Feladatuk a szakmai színvonal növelése, a fiatalok alkotómunkájának a serkentése. A kreatív műhely fogalomkörét kimerítve, remélhetőleg sikerül a zentai és a környékbeli polgárok részére gyakrabban fellépéseket szervezni.
2006 karácsonyi-aranyvasárnapi hangversenye
Kedves barátainkkal egyesítjük az egész Kárpát-medence fúvósbarátait, zeneszerető polgárait. A Felvidék, az anyaország és a Délvidék - micsoda szellemi tőke ez az amatőrizmusnak, zenének, nekünk! Barátunk lesz ezen az estén mindenki, bárhová tartozik, aki szereti a lüktetést, az együttélést, a toleranciát, a mozgást, a fiatalos megjelenést. Tekintsünk el a gondoktól, együttesen oldjuk meg a ritmus és a dallam képleteit, együtt hódítsuk meg és őrizzük meg saját létünket. Ezt adja a zene. Ezért vagyunk itt!
Mindenkit szeretettel várunk a karácsonyi-aranyvasárnapi koncertünkre, melyet december 17-én 19 órai kezdettel tartunk meg a zentai színházteremben. Vezényel: Baráth László magiszter és Szentesi István Százhalombattáról.
A Tisza menti Fúvószenekar
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..