home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Aranyjubileum
(M.I.)
2014.06.04.
LXIX. évf. 23. szám
Aranyjubileum

„Torontálvásárhelyen 1956-ban százkét magyar elsős kezdte meg a tanévet, mindössze két tagozatra osztva. Az akkori időkben is nagy létszámúnak számító osztályokban sajnos csakhamar harminc-egynéhány főre zsugorodott a tanulók száma. Sokan lemorzsolódtak, amit csak tetézett az a tény, hogy a negyedik osztály elvégzése után többjüket szerb tagozatra íratták át szüleik.”

Bakator (Szabó) Judit nyugalmazott tanítónő gondolatai ezek, amelyekkel az 1964-ben végzett diákjait köszöntötte a jubileumi, 50. osztálytalálkozójuk alkalmából. A pedagógus lapunknak küldött levelében ezt írja: „Az első találkozóra 1984-ben került sor, majd ezután ötévenként jöttek össze egykori kisdiákjaim. Ebből a generációból a múlt század nyolcvanas éveiben többen mentek külföldre dolgozni, építgetni az alpesi stílusú házukat nyugdíjas napjaikra. Közülük, persze, csak kevesen tértek haza. Tulajdonképpen egyre inkább ez az igazolt távolmaradás jellemzi a találkozókat is. Sajnos, ezúttal is több üdvözlőlevél érkezett Ausztráliából, Amerikából, Németországból, Franciaországból, sőt, még Magyarországról is. Huszonheten azért mégiscsak voltunk!”

Bevált szokás szerint a szervezők ezúttal is a helyi általános iskolát jelölték meg első találkozóhelyükül. Nevükben Lázár (Csanki) Zsófia köszöntötte az egybegyűlteket, illetve tanítónőjüket. A fényképezés után az ünneplők a református templomba vonultak át rövid áhítatra és elcsendesedésre, az elhunyt osztálytársak emléke előtt is főt hajtva — nt. Gyenge Károly tiszteletes úr alkalmi gondolataival.

A hagyományos „debellácsi” lakodalmas menüt idéző vacsorán és a kivilágos-kivirradtig tartó mulatságon az aranyjubileumos diákokhoz néhány volt tanáruk, Boncsity (Tóth) Mária, Széchenyi Jolán és Szenti János pedagógus is csatlakozott.

Az osztályképen (balról jobbra és fentről lefelé) a következő személyek láthatóak: Muzsik Gyula, Halász Imre, Cikora József, Márton Bertalan, Becsei Lajos, Balogi András, Becsei Mihály, Bíró József, Lilinger György, Sebestyén János, Kovács Gyula, Sztefánovity Sztevan, Varga György, Papp József, Vabrik János, Lázár Zsófia, Jaramaz Júlia, Gábor Júlia, Ivković Eszter, Kőrösi Eszter, Boldizsár Rozália, Árvai Rozália, Sztefánovity Rozália, Dömény Ida, Biszák Aranka és Búza András. Osztálytanító: Bakator (Szabó) Judit.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..