home 2024. május 19., Ivó napja
Online előfizetés
Aranyat lopott a 86 éves matróna...
KISIMRE Ferenc
2012.05.30.
LXVII. évf. 22. szám

Hajlott kora ellenére továbbra is ''aktív” Kosztár Sándorné Bodnár Gizella. Ehhez a mondathoz azonban mindenképpen magyarázat is tartozik, jelesül, hogy az aktív szó besurranásos lopásokra vonatkozik, a továbbra kifejezés azért illik ide, mert az asszony 86 éves, a nevéhez pedig annyit...

Hajlott kora ellenére továbbra is ''aktív” Kosztár Sándorné Bodnár Gizella. Ehhez a mondathoz azonban mindenképpen magyarázat is tartozik, jelesül, hogy az aktív szó besurranásos lopásokra vonatkozik, a továbbra kifejezés azért illik ide, mert az asszony 86 éves, a nevéhez pedig annyit mindenképpen hozzá kell fűzni magyarázatul: ő Repülős Gizi, a tolvaj nagymama, aki 1953 óta eddig több mint kétszáz kisebb-nagyobb bűncselekményt követett el. Ezúttal a Szegedi Ítélőtáblán jubilált - huszadik alkalommal rótt ki rá büntetést az igazságszolgáltatás...
Mint már korábban arról lapunk is beszámolt, az idős asszony azért kapta a Repülős Gizi hangzatos bűnözői nevet, mert az ötvenes évektől kezdve, amikor még voltak belföldi légi járatok Magyarországon, oly módon követte el a lopásait, hogy reggel felült például a Budapest-Pécs járatra, napközben ''dolgozott”, este már haza is tért otthonába. Persze, nagyon gyakran lebukott, rájöttek a módszerire, és a repülős jelző is tulajdonává vált az enyves kezű tolvajnak... Az ország egyik legszínesebb bűnöző személyiségét ma már inkább kuriózumként emlegetik, felidézve legmulatságosabb történeteit. Rá ugyan nem lehet mondani, hogy ''tisztességben megőszült” nagymama, de azt, hogy viharos élete volt és állandóan foglalkozott vele a honi meg a nemzetközi sajtó, azt mindenképpen. Tudniillik a miskolci születésű nő nemcsak itthon, hanem külföldön is páratlan karriert futott be. Az 1956-os forradalom és szabadságharc leverése után disszidált, először Svájcban, később Párizsban telepedett le. A francia fővárosban egészen biztatóan indult a pályafutása, hiszen előbb takarítónőként, majd kávéházi énekesnőként (!) vált ismertté, elsősorban természetesen a magyar emigráció körében. Ha ezen a vonalon halad tovább, lehet, hogy a mai értelemben ''celeb” lesz belőle. Gizi azonban nem tudott ellenállni a lopásnak, továbbra is eltulajdonított olyan aranytárgyakat, amelyekért szép pénzt kaphatott - a kávéházi énekesi fizetése mellett. Mint mindig, most is gyanút fogott a környezete, elkapták, majd tárgyalás következett, és bebörtönözték. Segítségére sietett azonban egyik, Párizsban élő Eszterházy grófnő, akivel együtt raboskodott az ötvenes években a kalocsai női börtönben. Persze, a grófnő nem besurranásos lopásért ült az áristomban, hanem azért, mert a Rákosi-rezsim osztályellenségként kezelte, és meg akart szabadulni tőle, értelemszerűen vagyona elkobzásával együtt... A nemesi sarj Gizi gyerekeit svájci elit iskolába íratta, a kleptomániás (ezt ő maga vallotta magáról) nő azonban hazavágyott, s el is hagyta a csillogó-villogó Nyugatot.
Itthon aztán ott folytatta, ahol annak idején abbahagyta. A gond azonban az volt, hogy már nem utazhatott repülőn, mert a belföldi járatokat megszüntették, így vonatra és autóbuszra kényszerült portyázásai során. Kemény fából faragták Bodnár Gizellát. Tette a dolgát, gyűjtötte a szajrét. Vagy elkapták vagy nem. Pályafutása során leginkább a kertes házakat szemelte ki, ahova észrevétlenül bejutott, és könnyen távozott. Gyakran került kutyaszorítóba, de páratlan rögtönzési készsége mindig kihúzta a csávából. Egyszer egy vidéki kiszállása alkalmával belopózott egy kertes házba, éppen elrakta a szekrényben talált aranyláncot és egy ezüstbevonatú állami kitüntetést, amikor beállított a házigazda, nem más, mint egy magas rangú rendőrtiszt... Repülős Gizi nem jött zavarba, tanítónőnek adta ki magát, és a tiszt feleségét kereste, mondván, a lánnyal vannak némi gondok az iskolában, de szigorúan női jellegűek, ezért szeretne a feleségével váltani néhány szót. A zsaru felkerekedett, és Gizivel együtt elindult az asszony munkahelyére, miközben a feleség arany nyaklánca és az ő kitüntetése ott lapult a tolvaj retiküljében! Aznap még nem, de másnap már kiderült, hogy a tanítónőmese nem igaz, így ismét kattant a bilincs Kosztor Sándorné kezén.
Teltek-múltak az évek, az asszony csaknem négy évtizedet töltött rácsok mögött, a legtöbbször jó magaviseletére tekintettel szabadult. Mindig segítőkész volt, betűvetésre tanította analfabéta rabtársait (korábban a börtönőröket is), de amint kilépett a fogda kapuján, azonnal elkezdte tervezni a következő akcióját! Bevallása szerint jóval többször követett el lopást, mint amennyit a számlájára írnak, de nem sikerült őt mindig tetten érni, illetve bizonyítani a bűntettét. Volt olyan eset is, amikor a családtagjai észrevették nála az eltulajdonított aranytárgyakat (ezekre ''bukott” igazán az enyveskezű asszonyság), és visszaszolgáltatták őket jogos tulajdonosaiknak.
Legújabb este azért kapott nagy nyilvánosságot, mert a déli végeken, azaz Csongrád megyében, még nemigen fordult meg a tolvaj nagyi, de hogy miért, arra nincs magyarázat. Egyesek szerint azonban nem felelt meg neki az itteni közeg, a hatalmas panelrengeteget jóval nehezebb ''felderíteni”, mint a kertes lakónegyedeket. Igaz, most sem Szegeden követte el a lopást, hanem a Tisza-parti nagyvárostól mintegy 30 kilométerre lévő Kisteleken. Ezúttal - a tanúk leírása szerint - elegánsan öltözött, nyakában gyöngyökből készült láncot viselő, választékosan beszélő hölgy látogatta meg a város egyik negyedét, és eladó ingatlant keresett (természetesen csak akkor, ha volt valaki a házban). Miután az egyik lakóházban nem talált otthon senkit, sikerült bejutnia a nappaliba, az ott lévő vitrinből arany ékszereket tulajdonított el. Sokáig nem jutottak a nyomára a tolvajnak, s a bűnüldöző hatóságokban csak akkor ébredt gyanú, amikor 9 hónappal a lopás után egyik utcabeli az újságokban megjelent Repülős Gizi-fotó alapján felismerte.
Az idős hölgy előbb tagadta a vádat, mondván, hogy az inkriminált eset éppen Gizella-napon történt, ő pedig akkor a családjával ünnepelt. Nos, ezt nem tudta bizonyítani, az ékszereket viszont megtalálták nála. Lebukott. A Szegedi Városi Bíróság első fokon tavaly egy év szabadságvesztésre ítélte, ő és ügyvédje azonban fellebbeztek, így került az ügy a Szegedi Ítélőtábla elé. A másodfokú eljárásban a minap Repülős Gizit a bíró - idős korára és egészségi állapotára való tekintettel - nem küldte börtönbe, viszont az elkövetett lopás miatt 100 ezer forintos büntetést kénytelen fizetni.
Hogy a 86 éves matróna miként és mikor fizeti ki a büntetést, arra nagyon nehéz választ keresni és találni. Csakúgy, mint arra, hogy meddig tart még nála az arany iránti fékezhetetlen eltulajdonítási vágy...
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..