home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Aradon a Szent Korona másolata előtt
MTVA
2020.08.19.
LXXV. évf. 34. szám
Aradon a Szent Korona másolata előtt

Sződemeteren nemzeti imánk szerzője előtt tisztelgünk a Határok nélkül szombati adásában.

Tavaly ősz óta látható az Arad Megyei Múzeumban a magyar Szent Korona és a jogar másolata, ami a muzeológusok szerint kuriózumnak számít. A feltehetően az 1896-os millenniumi kiállításra készült replikák alkotója ismeretlen. A Szent Korona- és a jogarmásolat most is megtekinthető az aradi múzeumban Pataky Lehel Zsolt járt a helyszínen.

Kölcsey Ferenc szülőfalujában a partiumi Sződemeteren az idén is terveztek megemlékezést nemzeti imánk szerzőjének tiszteletére. Zsoldos Barnabás telefonon kérdezte a szervezőt, Muzsnay Árpádot a részletekről

Nagy Imre erdélyi festőművész alkotásaiból nyílt kiállítás  a marosvásárhelyi Kultúrpalotában. A tárlaton a zsögödi művész százharmincöt munkája látható. Soós Zoltán múzeumvezetővel és Oniga Erika művészettörténésszel Erdei Edit Zsuzsánna beszélgetett.

110 évvel ezelőtt játszotta első hivatalos mérkőzését a Nagyváradi Atlétikai Club. Az 1910-ben alakult csapat tiszteletére emléktornát tartottak Nagyváradon, Ionescu Nikolett beszélgetett a résztvevőkkel.

A Romániai Magyar Cserkészszövetség Székelyudvarhelyen alakult meg először harminc évvel ezelőtt. Balázs Ferenc öreg cserkész nagy szerepet vállalt a székelyföldi cserkészcsapatok megalapításában, majd újraalapításában. Feri bácsi a kirándulásokról és a nagy közös főzésekről mesélt Geréb Krisztinának.

Adás: Kossuth Rádió 2020.08.22.(szombat) 18.01-18.30.


A fotó Bíró Lajos szobrászművész egész alakos Kölcsey-szobráról készült Nyíregyházán. Kölcsey Ferenc költő halálának 170., a Himnusz születésének 185. évfordulójára (MTI Fotó: Kiss István)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..