home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Apraja-nagyja ünnepelte Szabadkát
Bíró Tímea
2019.09.11.
LXXIV. évf. 36. szám
Apraja-nagyja ünnepelte Szabadkát

Szeptember 1-je Szabadka napja, a település 240 évvel ezelőtt nyerte el a szabad királyi városi címet. A gazdag ünnepi programsorozat a környező települések lakosait is ide csalogatta, hogy együtt éltessék a szecessziós Szabadkát.

Augusztus utolsó és szeptember első napjai mindig aktív időszak a város életében, a legtöbb intézmény, civil szervezet, egyesület ugyanis külön programmal készül Szabadka születésnapjának alkalmából. A többnapos ünnep a hagyományos nyári labdarúgótornával kezdődött augusztus 23-án. A Palicsi Állatkert 28-a és 1-je között várta a látogatókat, akik a megadott időpontokban megetethették és megsimogathatták az állatkert lakóit. A városháza előcsarnokában kiállítás, a Raichle Ferenc parkban a MING Vokális kvartett, a Lifka Művészmoziban és a palicsi Abbáziában pedig filmvetítések várták az érdeklődőket. A városi könyvtár életében különleges alkalomról volt szó, a város legrégebbi kulturális intézménye ugyanis a megalapításának 130. évfordulóját ünnepelte. Ebből az alkalomból egy kiállítás foglalta össze a több mint egy évszázadot.


Roncsák Alexander felvételei

Augusztus 30-án este a szervezők koncertekkel kedveskedtek a kikapcsolódni vágyóknak. A Szabadság téren felállított nagyszínpadon elsőként a Szabadkai Tamburazenekart hallhatta a közönség. Ezt DJ Deviantton, majd pedig Nataša Bekvalac fellépése követte. Mindeközben megnyitották a Kortárs Galériában Marija Buljovčić kiállítását, mely a Space Shuffle címet viseli, valamint a Harcosok sorakozója lakótelepen a Gyermekszínház kedveskedett a legkisebbeknek egy magyar és egy szerb nyelvű előadással.

Augusztus 31-én, szombat délelőtt már hagyományos módon a Szabadkai Fúvószenekar fellépése előzte meg a város zászlajának felvonását, illetve a városi képviselő-testület díszülését. Az esemény a szerb himnusz eléneklésével kezdődött, utána a jelenlevők megtekinthették az elmúlt három évben végrehajtott fejlesztésekről és beruházásokról szóló kisfilmet, majd Szabadka polgármestere, Bogdan Laban tartotta meg ünnepi beszédét. Kiemelte, hogy új projektumok megvalósításán dolgoznak, mint például a zöld szökőkút és a Szabadkai Közkórház felújítása. Ezután Bunford Tivadar, a városi képviselő-testület elnöke szólalt fel.

A Szabadka város képviselő-testületének június 18-án megtartott ülésén hozott rendelet értelmében Bogdan Laban polgármester posztumusz adományozott díszpolgári címet Danilo Kiš írónak, melyet a róla elnevezett alapítvány képviselője vett át. A Danilo Kiš Ifjúsági Könyvklub tagjai egy performance-ot is előadtak a közönségnek.

Az idei Pro Urbe díjat Bunford Tivadar adta át. Az elismerést Danijela Andrašić okleveles gyógypedagógus, Gyivánovity Róbert francia nyelv és irodalom tanár, a Szabadkai Középiskolások Diákotthonának igazgatója, valamint Nyers József, a műszaki tudományok doktora vehette át.

A díszülés után a kék szökőkúttal szemben felállított kisszínpad köré csoportosult az ünneplő közösség, itt a helybeli művelődési egyesületek, óvodások, valamint az általános és a középiskolák legfiatalabbjai adták elő a produkciójukat. Sokak nagy örömére a Talentum, valamint a csantavéri Mendicus Művészeti Központ tamburazenekara is fellépett, a klasszikus zene kedvelői pedig este Jadranka Jovanović és a Szabadkai Szimfonikus Zenekar hangversenyét hallhatták a nagyszínpadon.

A városnap keretében rendezték meg a III. Szabadkai Félmaratont is, melyre vasárnap délelőtt érkezett a több mint 1500 résztvevőt számláló tömeg. A futás szerelmesei az 5, a 10 vagy a 21 km-es távot teljesíthették. Hogy a kicsik se maradjanak sport és mozgás nélkül, a maraton előtt az Active Kids nyújtott számukra versenyzési lehetőséget. Este a nagyszínpad programsorozatát a latin dallamokat játszó El gusto del flamenco, vagyis a Flamenco Ízei nevű együttes kezdte, majd a népszerű Night Cruisers varázsolt remek hangulatot a térre. Sztárvendégként az immár tizenöt éves Anna and the Barbies zenekar lépett színpadra. Rengetegen voltak kíváncsiak a magyarországi együttesre, mely alaposan felforrósította a hangulatot a városnapi rendezvénysorozat legvégén.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..