Anyanyelvápolók igyekezete

Kedves olvasó,

Alábbi cikkünk weboldalunk előző változatából automatizálva került áthelyezésre, így szövegformázási és megjelenítési hibák előfordulhatnak. Megértésüket köszönjük!

Anyanyelvápolók igyekezete

Az anyanyelvápolók egy része Almási Júlia tanárnővelHogy történt, hogy nem, de a legutóbbi oktatási reformok idején az anyanyelv-ápolási órák a választható tantárgyak közé kerültek a nagy népszerűségű számítástechnikával, sőt a sakkal együtt. Sándoregyházai oktatási körkép következne alább,...

Az anyanyelvápolók egy része Almási Júlia tanárnővel

Hogy történt, hogy nem, de a legutóbbi oktatási reformok idején az anyanyelv-ápolási órák a választható tantárgyak közé kerültek a nagy népszerűségű számítástechnikával, sőt a sakkal együtt. Sándoregyházai oktatási körkép következne alább, pontosabban kórkép, hiszen a helyi általános iskola szerb tagozataira íratott magyar, bolgár, illetve öntudatilag e kettő között keresendő gyermekek számára az iskolai anyanyelvápolás már szinte az utolsó kapaszkodó őseik nyelvének megismeréséhez, kultúrájuk megőrzéséhez. Leszámítva persze a hitoktatást, továbbá a helyi Bonnáz Sándor Magyar Művelődési Egyesület keretében nemrégiben újraindult néptánccsoportot, amely utóbbi munkájába a fiatalabb tizenévesek tömegesen ugyan nem, de szívesen bekapcsolódtak.
Az állapotokról Almási Júlia tanárnőtől érdeklődtünk, akinek a keze alatt jelen pillanatban kilenc alsós és tizenöt felsős diák ápolja környezetnyelvként a magyart - kombinált tagozatokon. Fájó pont, hogy az iskolai anyanyelvápolásban érdekelt tanulók összlétszámát véve alapul az oktatási minisztérium mindössze két csoport működtetésére biztosított keretet. Heti két tanítási órával, ''kemény” 20%-os pedagógusi ''stimuláció”-val. A könyörtelen fejkvóta minden jel szerint ezúttal sem nyújtott semmi biztatót az évtizedekkel korábban beindult asszimilálódás ütemének megzabolázásában.
- Sándoregyházán igen sok a vegyes házasság. A belőle ''fakadó” gyermekek gyakran odahaza is kizárólag szerb nyelven kommunikálnak szüleikkel, illetve egymással. Legfeljebb a nagyszülők jelenlétében ''váltanak”.
Az anyanyelvi világnap alkalmából megejtett regionális szintű, hagyományos rendezvényen Almási tanárnő anyanyelvápolói ezúttal autentikus hangzású dalcsokorral mutatkoztak be.
- Egy meglehetősen passzív nyelvismereti előtudással párosuló, behatárolt óraszámú mozgástérben a pedagógus csupán az igyekezetet tudja díjazni. Mindenekelőtt a plusz kötelezettséget vállaló gyerekekét, a szülőkét, illetve a közösség sajátos szerepvállalását. S bár szerintem a felmutatott eredményeink igenis csodaszerűek, a ''kívülről”, de főképpen ''odaföntről” szemlélődő, látványos csodákban reménykedők ebből sajnos vajmi keveset kívánnak megtapasztalni.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Facebook

Támogatóink