home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Anyanyelvápolók igyekezete
Martinek Imre
2012.03.07.
LXVII. évf. 10. szám
Anyanyelvápolók igyekezete

Az anyanyelvápolók egy része Almási Júlia tanárnővelHogy történt, hogy nem, de a legutóbbi oktatási reformok idején az anyanyelv-ápolási órák a választható tantárgyak közé kerültek a nagy népszerűségű számítástechnikával, sőt a sakkal együtt. Sándoregyházai oktatási körkép következne alább,...

Az anyanyelvápolók egy része Almási Júlia tanárnővel

Hogy történt, hogy nem, de a legutóbbi oktatási reformok idején az anyanyelv-ápolási órák a választható tantárgyak közé kerültek a nagy népszerűségű számítástechnikával, sőt a sakkal együtt. Sándoregyházai oktatási körkép következne alább, pontosabban kórkép, hiszen a helyi általános iskola szerb tagozataira íratott magyar, bolgár, illetve öntudatilag e kettő között keresendő gyermekek számára az iskolai anyanyelvápolás már szinte az utolsó kapaszkodó őseik nyelvének megismeréséhez, kultúrájuk megőrzéséhez. Leszámítva persze a hitoktatást, továbbá a helyi Bonnáz Sándor Magyar Művelődési Egyesület keretében nemrégiben újraindult néptánccsoportot, amely utóbbi munkájába a fiatalabb tizenévesek tömegesen ugyan nem, de szívesen bekapcsolódtak.
Az állapotokról Almási Júlia tanárnőtől érdeklődtünk, akinek a keze alatt jelen pillanatban kilenc alsós és tizenöt felsős diák ápolja környezetnyelvként a magyart - kombinált tagozatokon. Fájó pont, hogy az iskolai anyanyelvápolásban érdekelt tanulók összlétszámát véve alapul az oktatási minisztérium mindössze két csoport működtetésére biztosított keretet. Heti két tanítási órával, ''kemény” 20%-os pedagógusi ''stimuláció”-val. A könyörtelen fejkvóta minden jel szerint ezúttal sem nyújtott semmi biztatót az évtizedekkel korábban beindult asszimilálódás ütemének megzabolázásában.
- Sándoregyházán igen sok a vegyes házasság. A belőle ''fakadó” gyermekek gyakran odahaza is kizárólag szerb nyelven kommunikálnak szüleikkel, illetve egymással. Legfeljebb a nagyszülők jelenlétében ''váltanak”.
Az anyanyelvi világnap alkalmából megejtett regionális szintű, hagyományos rendezvényen Almási tanárnő anyanyelvápolói ezúttal autentikus hangzású dalcsokorral mutatkoztak be.
- Egy meglehetősen passzív nyelvismereti előtudással párosuló, behatárolt óraszámú mozgástérben a pedagógus csupán az igyekezetet tudja díjazni. Mindenekelőtt a plusz kötelezettséget vállaló gyerekekét, a szülőkét, illetve a közösség sajátos szerepvállalását. S bár szerintem a felmutatott eredményeink igenis csodaszerűek, a ''kívülről”, de főképpen ''odaföntről” szemlélődő, látványos csodákban reménykedők ebből sajnos vajmi keveset kívánnak megtapasztalni.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..