home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Anyanyelv, összetartozás, szárnybontogatás
Tóth Lívia
2022.06.13.
LXXVII. évf. 23. szám
Anyanyelv, összetartozás, szárnybontogatás

A Versünnep Alapítvány június 11-én tartotta meg Budapesten, a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán az idei Versünnep Fesztivál nemzetközi diákseregszemléjét.

Az eseményre Magyarországról, a Felvidékről, Erdélyből és Vajdaságból érkeztek résztvevők. A versenyprogramban mintegy ötven versmondót és három versénekes-produkciót hallgathattak meg a jelenlévők és a szakmai zsűri — Kolti Helga színművész, Csomor Csilla színművész, Erős Kinga, a Magyar Írószövetség elnöke, Neumann Balázs jazz-zongoraművész, zeneszerző, Turi Bálint színművész — tagjai.

Vajdaságból hét kiemelkedően tehetséges, zentai, csókai és topolyai gyermek, illetve fiatal, Nikolić Dávid, Jaksa Dominika, Szarka Kitti, Szabó Rebeka, Juhász Hanna, Szarka Hanna és Lovas Jázmin vett részt a seregszemlén, akik a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesületben megtartott elődöntőről jutottak tovább.


A vajdasági csapat (Tóth Lívia felvétele)

Az egybegyűlteket Kolti Helga, a Versünnep Alapítvány elnöke köszöntötte, és elmondta, az összetartozás teljes mértékben jellemző a Versünnep eddigi tizenhét évére, sőt a keletkezés ötlete is az összetartozás igényéből született meg.  

— Van egy csodálatos nyelvünk, a magyar anyanyelv, mely összetart bennünket, legyünk bárhol is a világon. Akár itt az anyaországban, akár a határokon kívül, időlegesen vagy a történelem kereke miatt, de az a legfontosabb, hogy tudatosítsuk magunkban, ezen a nyelven mi megértjük egymást. Ezen a nyelven álmodunk, szólunk egymáshoz, ezen a nyelven szeretünk. És ez a nyelv olyan csodálatos kincsekkel van teli, amelyek a költők, az írók tollából, a festők ecsetéből, a színészek álmaiból, a filmrendezők képi világából, a zenészek kottáiból egyszer csak életre kelnek. És azt gondolom, a munkánk során nagyon sok életút bontakozott már ki, és ha lehet valamire büszke az ember az élete során, az éppen ezeknek a kezdő szárnypróbálgatásoknak a támogatása, segítése, biztatása, motiválása. Ez a Versünnep missziója — hangsúlyozta Kolti Helga, és hozzátette, boldogság számára, hogy a kétéves kihagyás után ismét itt állhat a közönség és a résztvevők előtt. — A találkozás lehetősége ez minden egyes évben, és remélem, ezután tényleg kihagyás nélkül történik majd. Megmerítkezés mindabban, ami hosszú-hosszú hónapok munkája után egyszer csak egy ünnepi pillanattá válik. Azt kívánom mindannyiunknak, hogy nagyon sok ilyen ünnepi pillanatban legyen még részünk, így együtt, ebben az összetartozásban, a magyar irodalmi kincsek bűvöletében és a társművészetek segédletében!


Kolti Helga

Csukás István mondása, hogy „a jó mese olyan, mint a jó vers, kicsit elemelkedik a földtől”. Ez a színpadra lépők esetében is jellemző volt, hiszen jelképesen mindannyian emelkedtek és szárnyaltak, miközben a kiválasztott költeményt mondták.

Turi Bálint és Csomor Csilla színművészek értékelésében elhangzott, azt szeretik a legjobban, ha egy olyan történetet mondanak el a bemutatkozók, amelyen átsüt az egyéniségük, amelyben benne van a saját személyiségük, és ezen a versenyen nagyon sok ilyen produkciót láttak. A versmondás egyszemélyes színház, azzal a különbséggel, hogy itt nem áll rendelkezésre bútor, jelmez, kellék. A versmondó csak a hangjával, a mimikájával tudja kifejezni és megmutatni ezt a színházi élményt, ami sokaknak sikerült is.

A versenyprogram után a Csodaliget Lakói zenekar adott kicsiknek és nagyoknak egyaránt élményt nyújtó koncertet, majd következett az ünnepélyes eredményhirdetés, melyen a legjobbak könyvjutalmat, családi kirándulást, szakmai táborban való részvételt nyertek. A vajdaságiak közül Juhász Hanna első díjat érdemelt ki az alsósok kategóriájában, Szarka Hanna versmondását pedig második díjjal jutalmazták a felsősöknél.

A 2022. évi Versünnep Fesztivált Nemes Nagy Ágnes születésének 100. és Illyés Gyula születésének 120. évfordulója jegyében hirdették meg. A diákseregszemle döntőjét élőben közvetítették a Versünnep Alapítvány Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján, az érdeklődők a mintegy hatórás felvételt visszanézhetik a következő linken:  ITT 

Helyezések:

Alsós korcsoport:

  1. Juhász Hanna (Zenta)
  2. Polgár Regina (Poroszló)
  3. Szentesi Egon (Kozármislény)
     

Felsős korcsoport:

  1. Mihály Panka (Budapest)
  2. Szarka Hanna (Zenta)
  3. Kecskeméti Bence Odin (Makó)
     

Középiskolások:

  1. Nagy Eszter Anna (Bonyhád)
  2. Főglein Liza Kató (Szekszárd)
  3. Ágoston Eszter (Mosonmagyaróvár)
     

Felnőttek:

Megosztott első díj: Kiss Judit (Budapest) és Balázs László Gábor (Pomáz)

Különdíj: Szopkó Rita (Karcag)
 

Zenei díjak:

Megosztott első díj: KIJUBE (Veszprém) és Miskolczi István (Budapest)

Különdíj: GLOBART (Remeteszőlős)


Lovas Jázmin


Nikolić Dávid

Szabó Rebeka


Szarka Hanna


Szarka Kitti


Jaksa Dominika


Juhász Hanna

Fotók forrása: Versünnep Facebook-oldal

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..