home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Anna
Szilágyi Edit
2006.07.12.
LXI. évf. 28. szám

Sugár Anna jeltáncművész a budapesti Roll Dance Kerekesszékes Kombi Táncegyüttessel lépett fel Óbecsén, amikor mozgássérült fiatalok és egészséges társaik egész estet betöltő műsorral kápráztatták el a közönséget.A Mozgáskorlátozottak Egyesületei Országos Szövetségében dolgozik iktatóként és fotós m...

Sugár Anna jeltáncművész a budapesti Roll Dance Kerekesszékes Kombi Táncegyüttessel lépett fel Óbecsén, amikor mozgássérült fiatalok és egészséges társaik egész estet betöltő műsorral kápráztatták el a közönséget.
A Mozgáskorlátozottak Egyesületei Országos Szövetségében dolgozik iktatóként és fotós munkatársként. Ezenkívül több lap felkérésére is fotózik (a Humanitás mozgáskorlátozottak, a Kapaszkodó értelmi fogyatékossággal élő sorstársak, a Hallássérültek lapjának).
Anna igen érdekes és értékes egyéniség. Az arca csupa derű, talán azért, mert a színpad fényétől távol sem felejti el választott hivatását. Mozdulataiban életre kel a szeretet, egész testével, minden mozdulatával üzeni közlendőjét.
Megérti sorstársait, hiszen maga is hallássérült. Nem született így, az élet hozta magával a kellemetlen meglepetést egy vírus ,,közbenjárásával'. Már az óvodában rákényszerült arra, hogy megtanulja elfogadni önmagát és másságát. Megtanult küzdeni, és igyekezett bebizonyítani, hogy éppen olyan értékes ember, mint amilyennek a társai hiszik magukat. Egészséges diákokkal járt iskolába, és tanítói, sajnos, nem voltak gyógypedagógusok. Amit nem sajátíthatott el az iskolában, azt megtette otthon. Az eredmény nem maradt el, sokszor felülmúlta ép társait. Többször bántak vele igazságtalanul, de ő nem érez haragot, a rosszra mindig jóval igyekszik válaszolni. Az élet egyébként sem kényeztette el. Elvesztette azokat, akik feltétel nélkül elfogadták és megértették, azokat, akiket a legjobban szeretett: édesapját és a nagymamáját. Édesanyjával, bátyjával és öccsével él együtt. Kezdődő párkapcsolatai nem jártak a várt sikerrel, mert mindig többet adott, mint amennyire számíthatott, így a folytatás elmaradt.
Ötletet ahhoz, hogy másokon segítsen, süket barátja adott. Hallássérülése miatt nem érzékelhette a zene világát, ezért egy diszkóban egész éjjel magyar pop zenét kért, és megmutatta a fiúnak a zene, a jel és a tánc együttható forrását. Azóta hallássérült és más fogyatékossággal élő sorstársainak megkísérli átvinni a zene örömét. Jeltáncával reményt nyújt nekik, bejutva zárt kis világukba, a pillanat erejéig feledteti velük a fogyatékosság terhét. Aztán, amikor a zene elcsitul, megérkezik a váratlan fizetség: odamennek hozzá, és közlik vele, hogy visszavárják, hogy szeretik.
Mint minden embernek, neki is vannak elvárásai az őt körülvevő világtól. Sorstársait arra szeretné ösztönözni, hogy legyenek kitartóak, fogadják el a sorscsapásokat, ne sirassák a visszafordíthatatlan múltat, hanem lépjenek tovább. Örülne, ha elismernék, és úgy tekintenének rá, mint a jeltánc műfaj kialakítójára, hagyományteremtőjére, szeretetteljes művészére. Szeretné magányos és szomorú, magukba zárkózó emberekre átvinni a jeltánc csodálatos érzését, a tánc, a jel és a szeretet útján adva önmagát. Szerinte minden településnek nyitottnak kellene lennie a változások felé és elfogadnia a tényt, hogy a fogyatékossággal élő emberek nem értéktelenek. A fogyatékosságokkal küszködők megfelelő munkahelyet és kiérdemelt fizetést várnak, és nem azt, hogy eltartsák őket. Nem kis gond a közlekedés a kerekesszékben közlekedő mozgássérülteknek, időseknek, kisgyermekes anyáknak, vakoknak. Kapaszkodók, liftek, alacsony járműveknek kialakított utak, vakoknak hangosan jelző lámpák, hallássérülteknek való segédeszközök, egyéb kedvezmények kellenének. Álmai nem megvalósíthatatlan pénzigényes elvárások, csak egyszerű szükségletek. Sokat lehet és kell tőle tanulni egészséges és fogyatékossággal élő embernek egyaránt.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..