home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Angyalok — de kik is ők?
Balázs Szilvia
2021.02.07.
LXXVI. évf. 5. szám
Angyalok — de kik is ők?

Csodálatos, szeretettel teli lények — akikről szinte semmit sem tudunk. Kik ők? Hol találhatóak a Bibliában? Mi a szerepük a kereszténységben?

Amikor látunk egy szabályos arcvonásokkal bíró, kellemes külsejű személyt, azt mondjuk rá: angyali szépségű. Ha egy jó ember kerül szóba, gyakran illetjük a földre szállt angyal kifejezéssel. Ha sikerül szerencsésen kikerülnünk egy szorult vagy veszélyes helyzetből, azt is szoktuk mondani, hogy az őrangyalunk vigyázott ránk. Ha az ábrázolásukat vesszük figyelembe — főként a képeslapokon —, általánosságban az angyalokat pufók, kerekded gyermekekként, hófehér szárnyakkal látjuk. Őket nevezzük puttónak. Szárnyas puttókat a mitológiai tárgyú képeken is szívesen ábrázoltak. Itt nyilakat is lövöldöznek, mivel a szárnyas szerelemisten, Ámor alakjával egyesítették őket. Ezek a puttók amorett vagy kupidó néven ismertek. Felnőtt angyalok is megjelennek a festményeken, elsősorban férfialakként ábrázolva, de vannak nőként megalkotott angyalok is. De kik ők? Mit mond róluk a Biblia?

Tudni kell, hogy a zsidó, a keresztény és a muszlim vallásban is szerepelnek. Magasabb rendű lények az embernél, de Isten teremtményeiként említik őket, és nem ruházzák fel különleges tisztelettel.

Az angyalok megnevezése héberül és görögül hírvivőt jelent, s ilyen formában több százszor szerepel a szó az Ószövetségben: Ábrahámnak angyalok jövendölik meg a fia születését, vagy például Lótot is ők figyelmeztetik Szodoma pusztulására.

Az Újszövetségben is jelen van az epifánia, azaz a megjelenés: angyal viszi Szűz Máriának a fogantatása hírét, és a pásztorok előtt is ők jelennek meg Krisztus születésekor. Az angyalokkal a teológiában külön ág, az angelológia foglalkozik — érdekesség, hogy amíg eszerint nem nélküli lények, a zsidó hagyomány férfiként emlegeti őket. A Szentírásban is férfiként szerepelnek a főangyalok, vagyis az arkangyalok: Gábriel és Mihály. Énok könyve szerint hét arkangyal létezik, őket is férfinevekkel illetik.

A Biblia említést tesz a „rossz angyalokról” is: ezek azok a lények, akik elbuktak Isten szolgálatában. Eredetileg egyébként minden angyal jónak, Isten alázatos szolgájának lett teremtve, ők voltak a kapcsolattartók az ember és a Mennyei Atya között. A Biblia említést tesz arról, hogy az angyaloknak körülbelül az egyharmada fordult szembe Istennel, Lucifer vezetésével.

Érdekesség még, hogy az általunk a művészetből, festészetből ismert angyali figurák szárnyas lények, ám a Bibliában erről nem esik szó. A szárnyakat a művészet „adta” az angyaloknak, jelezve ezzel a feljebbvalóságot, az égi származást: a hófehér, hattyúmadáréhoz hasonló szárnyak jelképpé váltak. Olyannyira, hogy ma már csak így ismerjük Istennek ezen szolgáit a festményekről, szobrokról.

(Forrás: Az egyház szentjei, Magyar katolikus lexikon, Ki kicsoda a Bibliában?)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..