home 2024. szeptember 19., Vilhelmina napja
Online előfizetés
Angyalmadarak
(Tha)
2006.12.14.
LXI. évf. 50. szám

A fehér madár fehér árnyéka címmel nyílt meg Zentán a Művelődési Ház kiállítási termében Gergely József biológus-újságírónak, a Magyar Szó fotóriporterének a természetben készült, főleg madarakat ábrázoló önálló tárlata. Léphaft Pál, a Magyar Szó karikaturistája egy papírból hajtogatott darumadárr...

A fehér madár fehér árnyéka címmel nyílt meg Zentán a Művelődési Ház kiállítási termében Gergely József biológus-újságírónak, a Magyar Szó fotóriporterének a természetben készült, főleg madarakat ábrázoló önálló tárlata.
Léphaft Pál, a Magyar Szó karikaturistája egy papírból hajtogatott darumadárral érkezett, és azzal a magyarázattal adta át a fényképek szerzőjének, hogy készítsen még 999 darabot, mert a japán bölcsek szerint ezer darab kell ahhoz, hogy a kívánságunk teljesüljön. A megnyitó szövegében utalt arra, hogy az alkotó keskeny pallót nyújt elénk, és kínálja fel azt a másik, számunkra láthatatlan valóságot, amely - akárcsak a középkori katedrálisok égbe néző márványrózsái vagy madárlátta vízköpői - akkor is létezik, ha mi nem észleljük. Ezeket a madarakat, rovarokat, kis állatokat sem láthatjuk így, mint a fotós, mert nem vagyunk magaslesen, csónakban, nem bújunk meg órákon át a határban. Gergely Józsefre az is jellemző, hogy a fényképezőgép csábításával és a biológus tudásával próbálja elénk varázsolni ezt a csodálatos világot. Ádvent idejében, amikor a madarakról beszélünk, akkor óhatatlanul az angyalokra is gondolunk. Az ő szárnyuk legalább olyan valótlan dolog, mint a madarak röpte, az embernek viszont mindig az egyik legnagyobb vágya volt a repülés. Végül Léphaft Pál arra biztatott mindenkit, hogy ne csak nézzék, hanem keressék és találják is meg önmagukat a fotográfiákon.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..