home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Angyali kismenyasszonyok
2005.06.29.
LX. évf. 26. szám
Angyali kismenyasszonyok

NásztáncA Tisza virágzásának látványát hasonlították már a szivárvány színpompájához, a Niagara-vízesés káprázatához, de az első szerelemhez is. Mert ugyanolyan élmény: el nem feledhető, emléke örökre megmarad. A Tisza folyó virágzása a világon egyedülálló természeti jelenség. A tiszavirágo...

Násztánc

A Tisza virágzásának látványát hasonlították már a szivárvány színpompájához, a Niagara-vízesés káprázatához, de az első szerelemhez is. Mert ugyanolyan élmény: el nem feledhető, emléke örökre megmarad. A Tisza folyó virágzása a világon egyedülálló természeti jelenség. A tiszavirágok elbűvölő rituális szerelmi játékát minden természetkedvelőnek látnia kell - üzenték az elmúlt napokban folyamatosan Magyarkanizsáról. ,,Ne hagyja ki ezt a felejthetetlen élményt, induljon el Ön is Magyarkanizsára, hogy élvezhesse azt az egyedülálló látványt, amelyet csak a Tisza folyó virágzása nyújthat' - olvasható abban a hívogatóban, amelyet az önkormányzat nevében PÁLINKÁS József, a községi tanács idegenforgalommal megbízott tagja és Ljubinka MAKSIMOVIÆ TALJAI, a Magyarkanizsa Község Idegenforgalmi Szervezetének igazgatónője küldött. A tiszavirágok násza (június 19-28-a) a naplemente ragyogásában zajlik. A folyó vize felett több millió sárga rovar repül, s a szerelmi hévtől elragadtatott teremtmények látványa a világ keletkezését érzékelteti. Selymes szárnyuk susog, a lenyugvó nap visszfényében pedig a tiszatündérek számát megduplázza a víztükör. A napnyugta magával ragadja erejüket, melyet három hosszú éven át gyűjtögettek a sötét folyómederben. Néhány óra leforgása alatt tanúi lehetünk a természet mérhetetlen képzelőerejének: törékeny teremtményeket alkotott, s töredéknyi időt adott nekik életre, szerelemre, halálra.

Közelről Szabó Attila felvételei

Nos, a főrajzás vélt idején - múlt csütörtökön és pénteken - csónakba szálltunk Magyarkanizsán, s vártuk a kérészek rajzását, ám a nász elmaradt. Az egybegyűlt természetbarátok vigasztalására a Synergia belgrádi szimfonikus zenekar mindkét alkonyaton muzsikált: az első napon a vízparthoz kötött pontonról, a másodikon pedig úgy, ahogy tervezték: a pontonon lefelé csorogva a Tiszán. Pénteken délután a Duna Televízió nyújtott nekünk kárpótlást - s reméljük, kedvet is csinált szerte a Kárpát-medencében, hogy aki jövőre teheti, jöjjön el megnézni a virágzó Tiszát. A Duna tv levetítette az Angyali kismenyasszonyok című Magyarkanizsán készült kisfilmet (Fejős Csilla és Iván Attila alkotása), és ez nyilván hozzásegít majd ahhoz, hogy a Tisza virágzása valóságos turisztikai attrakcióvá váljon. A szeszélyes tavasz, a tartósan magas vízállás meg a júniusi tél miatt két nappal később, szombaton és vasárnap lehetett látni a csodát. Aki az idén, a főrajzás idején nem tudott eljutni Magyarkanizsára, hogy lássa a kérészek nászát, az a látványt megtekintheti a község honlapján, a www.kanjiza.co.yu címen, a tiszavirágzás pedig letölthető a videó címszó alatt. (o. i.)

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..