Angolosan távozni

Angolosan távozni

Hosszú-hosszú ideje főtémaként szerepel a britek Európai Unióból való távozása, mégis mindenkit váratlanul ért. Tipikus példája ez az angolosan távozásnak, vagy más szavakkal a francia meglépésnek. Az angol—francia háborúk idejéről származó szófordulatot előszeretettel alkalmazták egymásra a kutya-macska barátságban levő népek. 

A kifejezés egyébként a háborúk során összegyűjtött hadifoglyok helyzetére utalt, pontosabban arra, hogy az angol, illetve francia foglyok időnként, érthető módon, bejelentés nélkül távoztak egymás fogolytáboraiból. Valójában most sem történt másként: a briteknek túl erőteljes volt az európai uniós szorítás, nem kértek az egykori ősellenségek „szeretetteli” öleléséből.

„Anglia elvárja, hogy mindenki megtegye kötelességét” — tűzte zászlajára egykor jelszavát Nelson admirális. Trafalgarnál rengeteg veszteség érte az angolokat, ám egyetlen hajójuk sem veszett el, és a győzelem több mint száz évre megalapozta a brit tengeri fölényt. Részben most is ez történik, London számol a távozás hátrányaival, de úgy ítéli meg, hogy hosszú távon sokkal több lesz az elkülönülés haszna.

Akinek jó a történelmi emlékezőkészsége, az tudhatja, hogy Trafalgar után a waterlooi csata következett. Ezen éppen a spanyolok hiányoztak, de helyettük ott voltak a hollandok és természetesen a britek, poroszok, franciák... Szóval kis túlzással az Európai Unió egykor. Ráadásul hol voltak akkor még a világháborúk?

A ’900-as évek is az ellentétekről szóltak, és vélhetően a XXI. század is. A hadihajók helyett most kereskedelmi flották csapnak össze, a világháború helyszínei pedig a globalizált mamutvállalatok csomópontjai. Ki Amerika ellen, ki Amerika mellett, de ugyanúgy a karvalytőke zászlaja alatt. Ki a nehézsúlyú globális játékossal, az Egyesült Államokkal, ki pedig az egyre inkább pehelysúlyú Európai Egyesült Államokkal játszik egy csapatban.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Heti Jegyzet rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Angolosan távozni
Heti Jegyzet
  • Dudás Viktor
  • 2020.05.27.
  • LXXV. évfolyam 22. szám
Angolosan távozni
Heti Jegyzet
Facebook

Támogatóink