home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Andruskó-kiállítással indult Zenta ünnepe
Tóth Lívia
2015.09.11.
LXX. évf. 36. szám
Andruskó-kiállítással indult Zenta ünnepe

A Zenta község napjára szervezett rendezvénysorozat szeptember 7-én kiállításmegnyitóval kezdődött. Andruskó Károly zentai festő születésének 100. évfordulója alkalmából a Művelődési Házban tárlatot állítottak össze a művész olajfestményeiből.

Az eseményt Juhász Attila, tartományi művelődési segédtitkár nyitotta meg, közreműködött Baranyi Bálint, a zentai zeneiskola növendéke. Az anyagot Szarka Mándity Krisztina művészettörténész válogatta össze.

Andruskó Károly már fiatal korától kezdve a bácskai napszámosok, kubikosok, halászok tevékenységét, hétköznapjait ábrázolta művein, de kedvenc témája volt a Tisza is. Rendkívül termékeny alkotó volt, mintegy 7800 grafikáját, 4300 ex libirisét, 4000 olajfestményét, 220 minikönyvét tartják számon. Munkát ötszáznál is több önálló és csoportos kiállításon mutatta be.

Szintén a városnapi ünnepséghez kapcsolódóan a Bolyai Filmműhely elmúlt tíz évének legfontosabb filmjeiből láthattak válogatást az érdeklődők. A vetítés premierrel zárult, ugyanis itt mutatták be először a közönségnek Az éj leple alatt... című filmet.

Ugyancsak az ünnepváró program része volt az a polgármesteri fogadás, amelyet Zenta község gazdasági életének résztvevői számára szerveztek. Az összejövetel célja a meglévő gazdasági kapcsolatok ápolása mellett a gazdaságfejlesztési lehetőségek számbavétele volt.

Ceglédi Rudolf polgármester elmondta, az eddigi eredmények biztatóak, hiszen az elmúlt egy évben két külföldi tulajdonban lévő cég is vállalkozást nyitott Zentán. Az önkormányzat számos olyan intézkedést igyekszik foganatosítani, amelyek hozzájárulhatnak a munkanélküliek számának csökkentéséhez.

A jelenlévők megtekintették a Zenta történelmét, gazdaságát és turisztikai kínálatát bemutató filmet, majd kötetlen eszmecserével zárták az estet. 





Szeptember 10-én A part két végén címmel kiállítás nyílt a Városi Múzeumban. A sajátos összeállítás két Tisza parti kutatás történetét meséli el. Az egyik arról az ásatásról szól, amit pár évvel ezelőtt az új bevásárlóközpont építése előtt végeztek, a másik pedig egy búvárcsapat tevékenységéről, amelynek a tagjai a folyó medrében kutatnak a zentai csata tárgyi emlékei után. A kiállításon a két helyszín leleteit láthatták az érdeklődők, valamint fényképes pannókat a munkálatokról.

Az egybegyűlteket Pejin Attila, a múzeum vezetője köszöntötte, majd dr. Vikor László (Vajdasági Vízalatti Kutatók Egyesülete) és Raško Ramadanski régész beszélt az élményeiről.












Herédi Krisztián felvételei

Ugyanezen a napon kóruszenei est volt a Városháza dísztermében, amelyen fellépett a zentai Stevan Sremac Szülőföld Alapítvány női kórusa, a petrőci Musica Viva vegyes kar, a zentai Cor Jesu Városi Kamarakórus és a tiszaföldvári férfikar.

Az est a színházban zárult. A Zentai Magyar Kamaraszínház művészei bemutatták Az ember csatája című darabot. Az előadás Gyarmati Kata Krónika és Madách Imre Az ember tragédiája című művének felhasználásával készült. Szereplők: Dévai Zoltán, László Judit, Lőrinc Tímea, Nagyabonyi Emese, Nešić Máté, Papp Arnold, Pece Réka, Rutonić Róbert és Virág György. Koreográfus: Gyenes Ildikó. Rendező: Vukosavljev Iván.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..