home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Andrási helyett Gyarmati
Tóth Tibor
2015.01.05.
LXX. évf. 1. szám

Andrási Attilát, a szabadkai Népszínház magyar társulatának társulatvezetőjét május 31-ei hatállyal felmentik tisztségéből. Június elsejétől a társulat vezetését Gyarmati Kata veszi át. Mindezt Hajnal Jenő, az MNT elnöke közölte a Magyar Nemzeti Tanács január 5-ei sajtótájékoztatóján.

— Ljubica Ristovskival, a Népszínház igazgatóasszonyával egyeztetve abban állapodtunk meg, hogy Andrássi Attila rendezőt 2015. május 31-ével felmenti művészeti vezetői pozíciójából. Ezt a döntést az igazgatóasszony már meghozta, a társulattal ma délelőtt közölte. Reményeink szerint Andrásival közös megegyezéssel kerül felbontásra a munkaszerződés. A Népszínház magyar társulata új művészeti vezetőjének Gyarmati Katát kértük fel, aki vállalta a megbízást. A Népszínház magyar társulata körül nem Andrási kinevezésével kezdődtek el a nem kizárólag szakmai megalapozottságú történések, hanem jóval korábban. Ezek közül megemlíteném a botrányba fulladt Táborosi Margaréta rendezést, Kovács Frigyes kitiltását és eltávolítását a társulatból, a most aláírt petíciót, miszerint a társulat nem kíván részt venni a Kovács Frigyes rendezte darabban. Úgy vélem, ha egy tehetséges rendezőnő sikerrel tud és képes rendezni a Tanyaszínházban, az Újvidéki Színházban, a Kosztolányi Dezső Színházban, ha Kovács Frigyessel együtt tudnak dolgozni Békéscsabán, Szegeden és Sopronban, akkor talán nemcsak bennük van a hiba, ha a Szabadkai Népszínház magyar társulatával nem boldogulnak. Andrási olyan rendező volt, akivel a magyar társulat kiváló színészei több éven át együtt dolgoztak a Magyar Kanizsai Udvari Kamara Színháznál, ugyanakkor ún. messziről jött ember volt, aki nem vett részt a belső történésekben, joggal bíztunk tehát abban, hogy képes lesz a népszínházi modell repertoárját kialakítani és feladatait ellátni. Az elmúlt félév, hiszen Andrásit 2014 június közepén nevezte ki az igazgatóasszony az MNT kultúrális bizottságának javaslatára, azonban olyan méltatlan helyzetet eredményezett, mely mára már tarthatatlanná vált. Tarthatatlanná, mert annak, ami a magyar társulaton belül zajlik, semmi köze a művészethez, a népszínházi működési forma jelentette kihívásokhoz és feladatokhoz. Ezen változtatni kellett! Meg kell adni az esélyt a Népszínház magyar társulatában dolgozó művészeknek, hogy a feladataikra összpontosíthassanak, hogy olyan erkölcsi és művészi állapotok épüljenek ki, melyekbe az új művészeti vezető beléphet, és ezt a társulat csakis maga tudja kialakítani. Ha ennek az az ára, hogy Andrási Attila ne maradjon művészeti vezető, akkor ezt az árat a döntéshozók meghozzák, megfizetik. Ugyanakkor szeretném hangsúlyozni, hogy méltatlan és helyenként alantas az a lejárató kampány, melyet a művészeti vezető ellen folytatnak. Döntésünket ez nem befolyásolta, ezzel nem is kívánunk foglalkozni – mondta Hajnal.

Az MNT elnöke kiemelte, hogy Gyarmati Kata személyében olyan integráns személyiség kerül a magyar társulat élére, akivel a magyar társulatnak a korábbi időszakban semmilyen konfliktusa nem volt, aki Ljubica Ristovski igazgatóasszonnyal hosszú évek óta jó együttműködést ápol, és aki mind a vajdasági magyar, mind a vajdasági, a szerbiai, az anyaországi színházi élet együttműködő, elismert, megbecsült és elfogadott szakembere.

Ljubica Ristovski, a Népszínház igazgatónője kiemelte, hogy számára a legfontosabbak az előadások, a próbák, a színházi munka, s úgy gondolja, hogy a kiváló színészek minél hamarabb visszatérnek saját előadásaikhoz, szerepeikhez.

— Nálunk a színészek jelentik a világ közepét. Őket ismét a középpontba kell helyeznünk, amit az előadás és a színpad jelent – fogalmazott az igazgatónő.

Idén a Népszínház magyar társulata legalább negyven alkalommal vendégszerepel Vajdaság településein.

— Valódi kérdésünk ezzel az üggyel kapcsolatban eddig sem az volt, hogyan oldódik meg a gyakran mesterségesen is szított feszültség, hanem az, hogy ebben a helyzetben, melyben mindannyian vagyunk, mindenekelőtt a vajdasági magyar színházkedvelő közönség, mi a megoldás. A kialakult helyzetben Ristovski igazgatóasszonnyal ebben a lépésben látjuk a pillanatnyi és tartós megoldást – mondta Hajnal Jenő.

A sajtótájékoztatón a magyar társulat tagjai is jelen voltak. Csernik Árpád színész annyit mondott, hogy ők nyilvánosságra hozták követeléseiket, nyilvánosak az igények, a követelések, a vélemények.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..