home 2024. május 06., Ivett napja
Online előfizetés
András-napi alkotóház
(mko)
2011.12.07.
LXVI. évf. 49. szám
András-napi alkotóház

A kishegyesi 29. sz. Szent András Cserkészcsapat az idén ünnepelte megalakulásának 15. évfordulóját, ezért az idei rendezvényeik valamiképp mind a jubileum jegyében és szellemében zajlottak le. Az András-napi pedig különösen - a névadóra emlékezvén, és persze az adventi előkészületek folytá...

A kishegyesi 29. sz. Szent András Cserkészcsapat az idén ünnepelte megalakulásának 15. évfordulóját, ezért az idei rendezvényeik valamiképp mind a jubileum jegyében és szellemében zajlottak le. Az András-napi pedig különösen - a névadóra emlékezvén, és persze az adventi előkészületek folytán is.
November 26-án mintegy 90 gyerek vette birtokába a kishegyesi Tűzoltóotthont. A helybelieken kívül bácsfeketehegyiek, bácskossuthfalviak, szabadkaiak, zentaiak, topolyaiak, temeriniek és magyarországi vendégek érkeztek. Az alkotóház ugyanis a KINCSE (Kishegyesi Nagycsaládosok Egyesülete), a Dévics Imre Szabad Alkotóműhely együttműködésével jött létre - a helyi önkormányzat, a kishegyesi helyi közösség és a Szent Anna-parókia támogatásával. Ez az összefogás alakította ki a rendezvény arculatát és hangulatát is.
A napirenden szereplő kézműves-foglalkozásokon - agyagozás, üvegfestés, csuhézás - a részvevők adventi koszorúkat és különféle karácsonyfadíszeket készítettek. A szakavatott felnőtt oktatók ügyes kezű ,,kisinasok''-ra leltek az általános és középiskolás tanulókban, akik a termet bezsongva, lelkesen alkottak, tettek-vettek. Ebéd előtt András-napi ünnepi szentmiséhez járultak, amelyet Brasnyó Ferenc atya szolgáltatott a Szent Anna-templomban. Aztán következhetett a megérdemelt (vagy kiérdemelt?) finom ebéd... Hogy a jóllakottságtól el ne pilledjen a ,,nagy csapat'', a tűzoltótoronyba is fel lehetett mászni - szemlét tartani a ködben úszó falu felett...
Azt hihetné az ember, hogy igencsak nehéz lehetett kordában tartani azt a sok eleven, kíváncsi teremtést, akik aznap összesereglettek, de Kovács Endre csapatparancsnok szerint a cserkészek jól magukévá tették már azt a tíz alapszabályt, ami civil szervezetüket jellemzi - és életben tartja (a Magyar Cserkészszövetség 2012-ben lesz 100 éves, a 28 millió tagot számláló világszervezet pedig 2010-ben, épp Magyarországon, Gödöllőn ünnepelte meg egy évszázados fennállását).
- A hasonló világlátású, immár felnőtté és szülőkké vált tagok hasonló neveltetésű és gondolkodású gyermekei jönnek össze az ilyen találkozókon, ami azt jelenti: nincs okunk aggodalomra, vajon jól érzik-e majd magukat az ,,egy akolban lévők''. A nemzeti kultúra és hagyományápolás mellett mindenkor nagy hangsúlyt helyeztek cserkészeink az erkölcsi-etikai nevelésre is. Az ősöktől ellesett jó példával szeretnénk mi is elöl járni - mondta Kovács Endre.
A több mint negyven aktív tagot számláló kishegyesi 29. sz. Szent András Cserkészcsapatnak további jelentős tervei vannak. A betlehemi lángot az idén is elhozzák a faluba, a decemberi-januári ünnepkörök és a téli vakáció után pedig újabb alkotóházakra és táborokra készülődnek.
E rendezvényekről is beszámolunk majd bővebben, ezúttal azonban az András-napi alkotóház hangulatát megörökítő fényképekből válogattunk.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..