home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Amy és Michael már négy éve (Egy)mással
Szakáll Laura
2014.06.18.
LXIX. évf. 25. szám
Amy és Michael már négy éve (Egy)mással

A Népszínház (Egy)mással című előadásának 50. repríze — Az előadás, amely emlékeket ébreszt, amely segít a döntésben annak, aki elbizonytalanodott a kapcsolatában, vagy amely éppen megmenti a viszonyt, hiszen arra világít rá, hogy túlléphetünk a nehézségeken, a megszokáson, félretehetjük a büszkeségünket, és ha kell, elfeledhetjük a sérelmeket, hogy ne hagyjuk veszni a kapcsolatot.

Egy biztos, a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának (Egy)mással című előadása mindenkit megérint. A kétszereplős, romantikus, bensőséges, vicces és elgondolkodtató duett sikere négy éve töretlen. Bernard Slade darabját Brestyánszki Boros Rozália dramaturg frissítette fel, Kalmár Zsuzsát és Ralbovszki Csabát ugyanis magával ragadta a történet. Rendező nélkül kezdtek dolgozni, Mezei Zoltán csak a próbafolyamat végén csatlakozott. Amy és Michael egykor boldog pár volt, házasságuk azonban menthetetlenné vált, de végleg elszakadni mégsem tudnak egymástól. Amy megformálójával, Kalmár Zsuzsával beszélgettünk.

— Hadd kezdjem azzal, hogy tényleg nagyon büszke vagyok a társulatunkra. Emberileg és művészileg is. Erős, hűséges és reményteli csapat, akkor is, ha a feje fölött zúg a vihar. Az efféle kezdeményezéseimmel mindig bátran állhattam elé, és mindig kedvvel, kreativitással segített késszé fésülni az ötletet. Így volt ez az (Egy)mással című darabbal is, amely különösen kedves a lelkemnek, mert a nézők nagyon szeretik. Amikor Rozinak felvetettem az ötletet, azt mondtam, hogy van ez a darab (B. Slade: Válás Kaliforniában), de valahogy még nem elég, egy kicsit viccelődős, sekélyes is talán. Tudnánk-e ebből olyan anyagot gyúrni, amely a miénk, amely mélyebb, és megmutatja a válás árnyoldalát, az embernek a társával és az önmagával való küzdelmét még évekkel a szakítás után is. Hát ez lett belőle. Ebben az esetben a rendező előbb csatlakozott a munkához, mint, mondjuk, az Adieu Bandi esetében, de ez kellett is, mert egy idő után a színésznek szüksége van rá, hogy a rendező egyengesse az útját. Mondhatom, az érdemi munka akkor kezdődött, megtaláltuk az utat, a formát, a mélységeket.

 Miben más az előadás az ötvenedik ismétlésen túl?

— Minden előadás fejlődik és formálódik. Négy éve játsszuk különféle színpadokon, különféle nézőknek. A négy év alatt mi is változtunk, sok minden történt velünk. Különböző szerepeket játszottunk el, szerencsére csodálatos és a szakma csúcsán álló rendezőkkel dolgozhattunk. Ez mind hozzátesz valami minőségi változást a színész munkájához. Az (Egy)mással belénk ivódott, az életünk része, már olyan, mintha nem is játszanánk.

 Az előadás mindenkire hatással van, arra is, aki éppen szakításon, váláson van túl, és arra is, aki kiegyensúlyozott kapcsolatban él, mert elgondolkodik, hogy mi lesz évek, évtizedek múlva. Mit mondanak a nézők, mit kapnak a romantikus duettől?

— A nézők nagy része többször is eljön, ennél nagyobb bókot színész nem kaphat. Azt mondják, hogy saját lelkiállapotuktól függően más és más jelenet vagy mondat fogja meg őket egy-egy előadáson, ezért van bennük igény arra, hogy többször is megnézzék. Azt gondolom, a párkapcsolat mindegyikünk életének nagyon fontos része. Egy ilyen előadás segíthet a magunk történetét is egy kicsit más szemszögből látni, talán néhány görcsöt feloldani, néhány dolgot kimondani, vagy éppen csendben maradni. Elgondolkodni. Mindezt együtt a nézőtéren és a színpadon közösségi élményként a felismeréssel, hogy életünk legsötétebbnek vélt óráiban sem vagyunk egyedül egy adott gonddal, hanem sokan küzdenek hasonló démonokkal. Én életem végéig szívesen játszanám. Kíváncsi vagyok, hogy a hetvenéves Amy miket gondolna, és hogyan élné meg ezt a történetet.

 Vannak hasonló ötletek a tarsolyban?

— Ötleteim mindig vannak. A körülmények döntik el, mi lesz belőlük. Így volt ez az Adieu Bandival, az (Egy)mással című előadással, a kArccal. Eddig ez volt. Az, hogy a jövőben mi lesz, már nem tőlünk függ. Van, hogy az ember tehetetlen a körülményeivel szemben. Az alkotó munkában a tehetetlenség ritkán szül jó ötleteket.       

 

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..