home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
„Amit elveszünk a természettől, azt vissza is kell adnunk”
Talpai Lóránt
2023.03.20.
LXXVIII. évf. 11. szám
„Amit elveszünk a természettől, azt vissza is kell adnunk”

Okosfarm — egy világraszóló találmány

Képzeljünk el egy olyan farmot, amelyen egész évben, bármilyen évszakban mindennap szüretnap van. Dr. Mészáros Dávid Hollandiából építette fel a céget, mely Angliától kezdve Magyarországon át egészen Brazíliáig építkezik, és egy rendhagyó üzleti modellt követ. A SMARTKAS vállalkozás megújuló energiát használó okosüvegházakat, beltéri farmokat tervez és épít. Most megtudhatjuk, hogy hogyan is gondolkodik az az ember, aki létrehozta Európa legnagyobb okosfarmját.


fotók: Smartkas.com

* Világmegváltó innovatív ötletért a magyar embereknek sohasem kellett valahol a sor végén kullogniuk a világban. Az ön példája azt mutatja, hogy ez nemcsak az elmúlt évszázadban, hanem manapság is így van. A klímaválság időszakában forradalmasította az agrártechnológiát, azaz okosüvegházakat fejlesztett ki. Visszatekintene arra, hogy honnan indult el a karrierje, és hogyan jött a modern üvegházak ötlete, illetve melyek a jellemzői?

— A SMARTKAS megalapítása előtt fenntarthatósági és technológiai projektumokon dolgoztam, ami rávezetett arra, hogy rendkívül érdekel a precíziós mezőgazdaság fejlesztése innovatív technológiák felhasználásával, hogy így gondoskodni tudjunk az egészséges és tápláló ételhez való hozzáférésről a növekvő népesség számára. Kutatásba kezdtem arról, hogyan lehetne egy olyan rendszert létrehozni, amely fenntartható módon, mesterséges intelligenciát és robotikát felhasználva minőségi gyümölcsöt, zöldséget termel. Hiszek abban, hogy az ételhez és a vízhez való hozzáférés alapvető emberi jog. Ezt az alapelvet követve és kutatásaim eredményeként született meg 2020-ban a SMARTKAS. Ezek az okosfarmok többféle méretet és formát ölthetnek. Amint kiválasztjuk a lehetséges területet, elvégzünk egy elemzést, amikor analizáljuk a gazdasági és a geopolitikai adottságait a helyszínnek. E tanulmányok segítségével soroljuk be az országot és a régiót a pontrendszerünkön. Erre hivatkozunk technológiai fejlettségi szintként, amely a kézi vezérléssel üzemeltetett üvegháztól a teljesen automatizált beltéri okosfarmig terjed. Okosfarmjainkon egy teljesen ellenőrzött, zárt környezetben folyik a növények termelése. Folyamatosan monitorozzuk az igényeiket, és figyeljük a hozzáadott fény, víz tápanyag- és CO2- mennyiségét. Az adatok begyűjtése által elő tudjuk teremteni az ideális környezetet és így előre meghatározni a terméshozamot. A SMARTKAS okosfarmok vertikális irányban terjeszkednek, így már egy kisebb alapterületen is nagy hozamot tudunk kitermelni. Ilyen például a harlow-i farmunk, ahol 2250 négyzetméter alapterületen, 12 szinten, összesen 27 000 négyzetméteren folyik a termelés.

* Az ön által alapított és vezetett SMARTKAS cég elsősorban az erőforrás-menedzselésre fókuszál, egyszerűbben fogalmazva ebben alakított ki úttörő szerepet. De mit is takar az erőforrás-menedzselés, és milyen technológiák állnak a hátterében?

— Igyekszünk felhasználni a környezet adottságait, melyeket az anyatermészet már kínál számunkra. Ami egy ország klímájában működik, azt felhasználjuk, ami nem elérhető, azt kiegészítjük a saját technológiákkal. Harlow-i és amszterdami okosfarmjaink például napenergiával működnek. Emellett egy specifikus víztisztító rendszerrel dolgozunk, a begyűjtött esővíz megtisztul, és öntözővízként hasznosítjuk újra. E fejlesztések segítségével a természet adottságait kihasználva termelünk. Illetve farmjainkat mindig helyileg üzemeltetjük, így nincs szükség arra, hogy a terméket távoli helyekre szállítsuk, vagyis ezzel visszaszorítjuk a CO2-kibocsátást is.

* Úgy tűnik, óriási az érdeklődés a cége által kifejlesztett technológiákra. Felépítette Európa legnagyobb okosfarmját, és ha jól tudom, Brazíliában a brazil kormány támogatásával nemrég egy jelentős projektum kezdődött meg, amely a világ legnagyobb esőerdőit érinti. Mit tudhatunk ezekről az európai és dél-amerikai kezdeményezésekről?

— Valóban nagy az érdeklődés a SMARTKAS iránt. Fontos hangsúlyozni, hogy mi nem adjuk el a technológiánkat. Cégünk tervezi, építi, üzemelteti és tulajdonolja a farmokat. Így tudjuk garantálni a minőséget és az okosfarmok hosszú távú sikeres működést. A brazil egy olyan projektum, amelyben a nagy mennyiségű zöldség- és gyümölcstermelés mellett nagy hangsúlyt helyezünk a természetvédelemre is. A SMARTKAS jelenleg több tekintélyes partnerkapcsolat lehetőségét vizsgálja Brazília önkormányzati, állami és szövetségi hatóságaival, aminek célja az esőerdők védelme. Úgy vélem, hogy azt a területet, amelyet elveszünk a természettől, vissza is kell adnunk. Emellett a helyi közösség számára történő munkahelyteremtés is célunk.

* A mesterséges intelligenciának manapság egyre jelentősebb háttérszerepe van az innovatív technológiák kifejlesztésében. Mindez az ön esetében is így van? Mennyiben támaszkodhatunk a mesterséges intelligenciára a világ élelmiszer-ellátási gondjainak megoldása kapcsán?

— A mesterséges intelligencia segít minket a növények monitorozásában, adatok gyűjtésében. Például figyeli, hogy megfelelő-e a vízkoncentráció, a tápanyag-összetétel, a fényviszonyok, a levegő-összetétel a növény számára. A begyűjtött adatok segítségével létrehozzuk a növény receptjeit, fényreceptet, szén-dioxid-receptet stb., így mindenből a megfelelő mennyiséget nyújtjuk számukra az év minden napján. A SMARTKAS által használt innovatív megoldások segítik a fenntarthatóbb mezőgazdasági rendszer kialakítását. A SMARTKAS okosfarmok célja, hogy kiegészítsék azokat a területeket, ahol hiány van, és a helyi gazdálkodók nehezen tudják kielégíteni a keresletet, hogy így együttműködve, a környezet tiszteletben tartásával gondoskodjunk a szükséges élelmiszer-ellátásról a növekvő lakosság számára.

* Végezetül a zöldebb gazdálkodás, azaz a megújuló okosüvegházak és a beltéri farmok mellett milyen további fejlesztésekben látja a jövőt?

— A többi közt az adatvezérelt precíziós mezőgazdaság (adatgyűjtés, adatfeldolgozás menedzselése) útján képzelem el a jövőt, függetlenül attól, hogy szabadföldi, vertikális vagy üvegházas farmról beszélünk. Adatok segítségével a farmokat úgy optimalizáljuk, hogy kevesebb veszteséggel, magasabb hozamokkal és jobb minőségben lehessen zöldséget, gyümölcsöt termeszteni.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..