home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Amit egy tollvonással vettek el anno, azt csak egy másik tollvonással lehet igazán visszaadni
Írta és fényképezte: Martinek Imre
2016.09.18.
LXXI. évf. 37. szám
Amit egy tollvonással vettek el anno, azt csak egy másik tollvonással lehet igazán visszaadni

Tizenkilencedik alkalommal, ezúttal szeptember 17-én és 18-án, emlékeztek Versecen Herczeg Ferencre.

Az írói pályáját, továbbá az irodalmi alkotásait átitató nemzeti összefogás eszméjét méltató konferenciának helyszíne a délkelet-bánsági városka Városházának patinás díszterme volt.

Helyszíni beszámolónk részleteit lapunk szeptember 21-i számában olvashatják.

[A bánsági nagy róna olyan világos, mint egy szoba, amelyről nyárára leszedték a függönyöket. Ez nem a nápolyi öböl arany fénye, hanem valami különös, józan, minden zugot átjáró ezüstös ragyogás.

A rónaság a verseci hegyláncnál ér véget. A hegyek, amelyeket a bokájuktól a hegyük búbjáig szőlők borítanak, színfalként zárják el a láthatárt: Szamárhegy, Kápolnahegy, Várhegy, Törökfej, Erdőshegy, Makkfilkó.

A Várhegy csúcsán, mint a török vízözönt túlélt antidiluviális emlék, ősrégi várkastély csonka tornya áll. Az én ifjú életemben a kortól ezüstszürke torony, amely mint erő, az állandóság, a hozzáférhetetlen büszkeség szimbóluma, keményen fúródik a kék bánsági égboltba, nagy szerepet vitt. Ez volt a titokzatos központi erő, amely körül évtizedekig keringett a képzeletem. Ritkán jutottam fel a csúcsra, az út oda hosszú és fárasztó, de ha fenn voltam, akkor megragadott és megrázott az idegenszerű kép, a torony gigantikus falai, a szédítően tág kilátás, a toronyfecskék ezrei, amelyek a várfalak réseit lakják, és dühös visítással cikáznak a csendháborító feje körül. Gyermekkoromban elhatároztam, hogy „majd, ha nagy leszek”, akkor újjáépítem a várkastélyt, és ott fogok lakni, magasan a város tornyai és kéményei fölött.] (Herczeg Ferenc)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..