Amikor mindenki kukoricázott

Kedves olvasó,

Alábbi cikkünk weboldalunk előző változatából automatizálva került áthelyezésre, így szövegformázási és megjelenítési hibák előfordulhatnak. Megértésüket köszönjük!

Amikor mindenki kukoricázott

Nem csokiért, hanem főtt kukoricáért állnak sorba - Szabó Attila fotójaMagyarkanizsán a Tisza Néptáncegyesület harmadik alkalommal szervezte meg a Kukoricafesztivált. A városháza előtti térre és a parkba meghirdetett gazdag programot azonban megzavarta a bőven csordogáló égi áldás. Az eső u...

Nem csokiért, hanem főtt kukoricáért állnak sorba - Szabó Attila fotója

Magyarkanizsán a Tisza Néptáncegyesület harmadik alkalommal szervezte meg a Kukoricafesztivált. A városháza előtti térre és a parkba meghirdetett gazdag programot azonban megzavarta a bőven csordogáló égi áldás. Az eső ugyanis néha erősebben, máskor csak szitálva, de egész nap áztatta a kirakodóvásárosok sátrait, az a néhány járókelő pedig, aki ilyen időben is kimerészkedett az utcára, esernyő alá bújva sietett át az esemény helyszínén. Pedig a reggeli óráktól kezdve üstben főtt a kukorica, melyből mindenkinek jutott, a városháza előcsarnokában viszont kukoricából és tökből készített sütemények csábítottak kóstolásra, egy-egy kalácsrecept későbbi kipróbálására.
Szerencsére a szervezőknek, közöttük a történések három fő mozgatójának: Nagy Szilviának, Tóth Katának és Tóth Ágnesnek, volt esőnapra szóló terve is, így a gyermekeknek szánt foglalkozásokat csakhamar áthelyezték a művelődési házba, valamint az épület udvarában felállított sátorba, mely eredetileg az ebédet fogyasztóknak nyújtott volna árnyékot.
Tóth Ágnest a kezdetekről, az ötlet eredetéről faggattuk:
- A Tisza Néptáncegyesület három évvel ezelőtt töltötte be a tizedik évét, és ebből az alkalomból olyan dolgot szerettünk volna útnak indítani, amely megmarad és működik, nemcsak a mi köreinkben, hanem tágabb környezetünkben is. Mivel a községben már voltak Szüreti Napok, Paprika Napok, Dohány Napok, körülnéztünk, nekünk mi maradt. A kukoricát választottuk, mert a termesztésével sokan foglalkoznak, és számos népszokás fűződik hozzá. Így jött létre a Kukoricafesztivál, mely elsősorban a gyermekeknek szól. A nap folyamán a kukoricához kapcsolódó játékokban mérik össze az ügyességüket, mint például a kukoricafosztás, morzsolás hagyományos módon, csutkavár építése, célba dobás csutkával mozgó kosárra, füzér készítése pattogatott kukoricából... Kicsit bolondos, de egyben odafigyelést igénylő feladatok útján szeretnénk visszavarázsolni a régi idők hangulatát. Délután kézműves-foglalkozások vannak, melyeket az egész napos kirakodóvásár résztvevői tartanak. Ezek közül minden bizonnyal a legmutatósabb és a legközkedveltebb a tökvicsori vájása. Tudjuk, a tök mindig megtermett a kukoricasorok között, vagyis ez a termény szorosan kapcsolódik a rendezvényünkhöz. Igaz, a töklámpás a mi gyermekeinknek inkább egy átvett szokást, a Halloweent jelenti, ami ellen nem sokat tehetünk, de legalább megmutatjuk nekik, hogy más is van. Felébresztjük a kíváncsiságukat, hogy ne csak az érdekelje őket, amit a tévéből lesnek el.
A Kukoricafesztiválhoz két gálaműsor is tartozik, a vajdasági népzenészek és a néptáncosok fellépése. Az utóbbira a vendégek az idén Pécsről, Deszkről és Szegedről érkeztek, de csatlakoztak hozzájuk az újvidékiek, a szabadkaiak, a horgosiak és a helybeliek is. Az eseményt több vállalat és a helyi közösség mellet magánszemélyek is támogatták.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Körkép rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Amikor mindenki kukoricázott
Körkép
  • VARJÚ Sára
  • 2012.05.30.
  • LXVII. évfolyam 22. szám
Amikor mindenki kukoricázott
Körkép
  • NAGY Nándor
  • 2012.02.08.
  • LXVII. évfolyam 6. szám
Facebook

Támogatóink