home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Amikor már kikezdi lelked a nagyváros durva zaja…
Martinek Imre
2018.07.06.
LXXIII. évf. 26. szám
Amikor már kikezdi lelked a nagyváros durva zaja…

A vidéket új helyeket keresve fedeztük fel (újra) magunknak.

„Az 1838-as árvíz után kezdték meg a folyamszabályozást a területen, melynek során a Duna Dél-Budánál tölcsérszerűen kiszélesedő jobb parti részét levágták egy töltésparttal és így 1880 körül kialakult a Lágymányosi öböl, melyet a Dunától a Kopaszi zátony választott el. A zátony nemsokára dús növényzetű vízi paradicsommá alakult és a 900 méter hosszú keskeny földsávon csónakházak, üdülők, kisvendéglők épültek a 19. század derekán.

2007 nyara óta közpark épült a gáton és az öböl közvetlen part menti környezetében, ezáltal Budapest egyik legkorszerűbben parkosított területe jött létre. Az öböl vize állandó kapcsolatban van a Duna főágával, így a gát déli végén a Duna felől nyitott öbölbe a legkisebb vízállás esetén is friss víz jut.

Az öbölparti erdősávban és a környező bokros területeken számos madárfaj él és költ…”

Fotóink kísérőszövegének megfogalmazásakor a területen kihelyezett információs táblákról másoltunk. No, de ez legyen a legnagyobb probléma! Mi legalább elolvastuk őket…

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..