home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Amikor ellazul a test és a lélek
Szakáll Laura
2023.11.27.
LXXVIII. évf. 47. szám
Amikor ellazul a test és a lélek

Az izmok megdolgozása, egy kellemes masszázs jótékonyan hat a szervezetre. Különösen az ülőmunkát végző embereknek ajánlott, de a fizikailag túlterhelteknek, a nehéz munkát végzőknek, valamint az aktív sportolóknak is jót tesz.

Léteznek speciális, egy bizonyos problémára fókuszáló masszázstípusok is, melyeket elsősorban szakember javasol, viszont a pihentető, frissítő relaxáló masszírozás bárkinek jót tehet. Fontos azonban, hogy izmaink megdolgozását erre szakosodott személyre bízzuk.

Lehocki Annamária Budapesten született, Szabadkán nőtt fel, és itt él a családjával.

— Ami a tanulmányaimat illeti, magasépítési technikus vagyok, okleveles biológus és az idei évtől okleveles masszőr. Az építészeti irányzat egy kamaszötlet volt, nem tudtam, merre, azt hittem, a tájépítészetben fogom megtalálni magam. Kiderült, az építészet túl merev nekem, elengedtem. A biológia, az élet tudománya a szerelmem. Nekünk még lesz dolgunk egymással valamikor, valamilyen formában. A masszázs pedig a jelenem és a múltam találkozása. Kislánykoromban szerettem megmasszírozni édesapámat egy-egy fáradt munkanap után. Mindig megdicsért, megköszönte, és megpuszilta a kezemet, mondván: sokkal jobb neki. Most már tudom, hogy alig érezhetett belőle valamit, de nekem annyira jólesett, hogy jót tettem, és segítettem az én apukámon a két kezemmel. Később, kamaszként bármikor megismerkedtem valakivel, aki masszázzsal foglalkozik, úgy éreztem, igen, én is szeretném, talán majd… Szóval valahol mindig jelen volt, és most teljesedik ki.

* Milyen típusú masszázst alkalmaz? Kinek ajánlott a rendszeres masszírozás?

— Relaxáló masszázst, meleg lávaköveset, illetve anticellulit-masszázst. A relaxmasszázs segít a szellemi és érzelmi feszültségek enyhítésében, melyek gyakran túlfeszült izmok, fájdalmas myalgiás csomók formájában nyilvánulnak meg. Ma már tudományosan bizonyított, hogy a stressz rombolóan hat az immunrendszerre, mely a szervezetünk védőbástyája. Ha ez a védőbástya meggyengül, a szervezet ki van téve mindenféle külső hatásnak. Legyen az hideg, meleg, szél, baktérium, vírus, érzelmi csalódás, kialvatlanság, bármi le tud gyengíteni. Stresszfaktorok hatására felszabadul a kortizol nevű hormon, ami egy sor láncreakciót indít el a testünkben (mint a legtöbb hormon). Feszültség, álmatlanság, elhízás, folytonos fáradtság, depresszió lép fel. A tartós stressz pedig függőségi betegségek kialakulásához, szív- és érrendszeri problémákhoz, elhízáshoz vezethet. Az emberi szervezet nagyon szívós. Csak a mai, XXI. századbeli életstílus a maga kényelmével és stresszével együtt azt akarja elhitetni velünk, hogy gyenge. Nem, én amondó vagyok, hogy vissza kell térnünk a gyökereinkhez. Olyan értelemben, hogy ébresszük fel magunkban az évezredeken át belénk kódolt ellenálló képességet és természetességet. Hogyan? Tudatos döntésekkel. El kell menni masszázsra, pihenni, tudatosan lélegezni, időt szánni a pihenésre, már ezzel csökken a kortizolszint. Nem kizárólag a stresszoldás és az immunerősités az egyetlen ok, mely miatt érdemes masszázsra járni. A sportolóknak szintén ajánlott, méghozzá a megterhelt izmok lazítása, a felgyülemlett sav eloszlatása céljából. Olyan személyeknek, akik aszimmetrikusan terhelik meg a testüket, vagy akiknél egy-egy izomcsoport órákon át állandó terhelés alatt van, szintén ajánlott. Ezek az izmok meg vannak keményedve, fájdalmasak, zsibbadnak, gyakran a myalgiás csomók is jelen vannak. A testrész is fájdalmas, a vérkeringés gyenge, a salakanyagok gyűlnek, ezzel a test produktivitása, energiája csökken. Eredménye a frusztráltság és a stressz-szint növekedése. Ismét a stressznél vagyunk, igaz?

* Milyen életkorban, fizikai állapotban mi ajánlott?

— A relax- és a lávaköves masszázs fiatal és idősebb korban is alkalmazható. Az anticellulit egy intenzív kezelés, ezért idős korban nem javaslom, viszont a cellulit eltüntetése úgyis inkább a fiatal és a középkorú hölgyeknél szokott szempont lenni. Vannak egészségi állapotok, amikor nem szabad, esetleg körültekintően szabad, vagy pedig csak orvosi engedéllyel szabad masszírozni. Ezeket a szempontokat tiszteletben tartom. Az első találkozás alkalmával a masszázs előtt elbeszélgetünk a kliens fizikai és egészségi állapotáról.

* A relaxálás, lazítás érdekében milyen gyakran javasolt a masszázs?

— Ha a kliens fájdalom- és tünetmentes, az egészségmegtartás céljából kéthetente javasolt. Nagyon ritka manapság a teljes tünetmentesség, úgyhogy én azt mondom, heti egy masszázs kell.

* Mik az előnyei, milyen élettani hatásai vannak?

— Teljesen ellazul a test és a lélek. Segít kiszakadni a hétköznapokból, önmagunkra, befelé figyelni. A kortizol stresszhormon szintje csökken. A stresszalapú mentális panaszok, mint az álmatlanság, szorongás, depresszió, feszültség, enyhülnek. A masszázs a fejfájáson, migrénen is segít. Az izommerevség, izomfájdalom enyhül, idővel pedig megszűnik. Gyulladáscsökkentő, immunerősítő, felélénkül a vér és a limfa keringése, a szervezetben jobb lesz a vérellátás. Eredményként a szervek több oxigénhez és tápanyaghoz jutnak, a végtermékek leadása és kiürülése pedig intenzívebb és gyorsabb. Mentális energiát, frissességet, belső nyugalmat ad.

* Mely masszázsformák a legnépszerűbbek?

— Egyelőre úgy tapasztalom, hogy a relaxációs masszázs minden formája népszerű, legyen az a teljes testet érintő vagy hát-, arc-, dekoltázsmasszázs. A meleg lávakövesnek most jön el az ideje. A hideg, borús, esős napokban tökéletes arra, hogy az ember csontig átmelegedjen. Az anticellulit meg majd a bikiniszezonban lesz aktuális.

* Milyen tervei vannak ezen a téren?

— Az a célom, hogy egyre jobb legyek abban, amit csinálok. Szeretnék továbbképzéseken részt venni, már körvonalazódik egy irány, de még várom, hogy megérjenek bennem a gondolatok és megteremtődjenek az anyagi lehetőségek. Szeretnék majd egy saját stúdiót, ahol a masszázson kívül más foglalkozásokra is lesz lehetőség. A test és a lélek harmóniájának megteremtését, a gyökereinkhez való visszatérést kívánom lehetővé tenni sokaknak, hogy teljes és egészséges életet éljenek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..