home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Amikor egy közösség összetart
Összeállította: BORBÉLY Tivadar
2015.05.13.
LXX. évf. 19. szám
Amikor egy közösség összetart

Muzslyán mintegy öt éve nincs helyi járulék. Ennek hiányát a faluban tevékenykedő civil szervezetek és intézmények érzik meg a legjobban. A két évvel ezelőtti tanácsválasztás után mégis sikerült megoldani néhány égető gondot. Például új gyógyszertárral gazdagodott a falu, tatarozták a kápolna épületét, néhány utcában útjavítási munkálatokat végeztek, a játszóterek új alkalmatosságokkal bővültek. A helyi közösség, a Magyar Ház, az egykori tekepálya, valamint a Muzslai Petőfi Sándor MME épülete és nyári színpada sem maradt ki a tevékenységből.

Természetesen egyéb tervek, elképzelések is vannak, melyeket kizárólag önerőből, összefogással és kitartással lehet valóra váltani. Muzslya egyébként az idén ünnepli fennállásának 125. évfordulóját. Ebből az alkalomból a civil szervezetek is gazdag és tartalmas programsorozatot készítettek.

Az Amatőr Szakácsok és Hagyományápolók Egyesülete idestova tizenhárom éve tevékenykedik. A szervezet új elnöke, Zónai Edvárd elmondta, különféle eseményekkel teszik tartalmasabbá a hétköznapokat.   

A többi közt részt vettek a Fókusz Klaszter — Családi Gazdálkodók Egyesületének első töpörtőfesztiválján, az erzsébetlaki kolbászfesztiválon, egy horvátországi nemzetközi karneválon, valamint jelen voltak az erzsébetlaki nádvágók világversenyén és a torontálszigeti juhásznapokon. Tizedik alkalommal szervezték meg a nagy hagyománynak örvendő Muzslyai lakodalmat, ezen belül pedig az első Muzslyai lakodalmi mulatságok nevű rendezvényt.

Egy fotó a Muzslyai lakodalom rendezvényről

Muzslya betelepítésének évfordulója alkalmából a falunap keretében kakaspaprikás-főző versenyt és gasztronómiai bemutatót tartanak, november végén pedig a hagyományos Pásztornappal zárják az esztendőt. Az egyesület részt vesz valamennyi önkormányzati, tartományi és anyaországi pályázaton. Sikeres elbírálás esetén szakács-, cukrász- és kézművestanfolyamokat tervez — tette hozzá az elnök.

A nagybecskereki Vízművek és Csatornázási Közvállalat nemrégiben hat nagyméretű virágcserepet helyezett el a faluban: kettőt az orvosi rendelőnél, négyet pedig az 56-os emléktáblánál. A VMSZ Női Fórumának tagjai az emlékpark körül összegyűjtötték a hulladékot, bemeszelték az emléktáblát és a település százéves évfordulójára emeltetett emlékművet, illetve a cserepeket is, melyekbe virágokat ültettek.

A muzslyai Nők Klubja a falu fennállásának 125. évfordulója alkalmából feliratos falvédőkből nyitott kiállítást az irodahelyiségében. A látogatók június 16-áig tekinthetik meg nagyanyáink hagyatékának féltve és becsülve őrzött darabjait, illetve a klub ügyes kezű asszon Egy fotó a Muzslyai lakodalom rendezvényről yainak kézimunkáit.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..