home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Amikor egy álom megvalósul
Tóth Tibor
2023.06.14.
LXXVIII. évf. 24. szám
Amikor egy álom megvalósul

Néhány éve nagyot álmodtak Magyarkanizsa község legkisebb településén, Tóthfaluban, és ez az álom alig két év elteltével valóra vált. Az elmúlt héten a vajdasági és az anyaországi politikum jeles képviselői, közéletünk szereplői és egyházi méltóságaink jelenlétében átadták a Kaszap István Kollégium keretében felépített korszerű, 1500 négyzetméter alapterületű sportcsarnokot, melynek lelátója 102 személyt tud befogadni. A magyar kormány által támogatott beruházás értéke 520 millió forint.

A gondoskodó nemzet évében, a nemzeti összetartozás napjának szellemiségében megtartott ünnepségen, a magyar és a szerb himnusz elhangzása után előbb a helyi Csillagok és a kelebiai Ifjúság zenekar lépett közönség elé, majd Magosi Emese hegedűszólóját, a szentmihályi Flaman István és a zentai Hézső Zsolt citerakettős produkcióját, végül pedig a tóthfalusi és a kelebiai zenekar, valamint a helyi óvodások és iskolások közös műsorát élvezhették a jelenlévők.

Az alkalmi beszédek sorát Utasi Jenő plébános, a Nyers István Labdarúgó-akadémia elnöke nyitotta meg, aki először köszönetet mondott mindazoknak, akik bármilyen formában hozzájárultak álmaik valóra váltásához.

— Tóth József 1902-ben kezdte építeni a templomot ebben a tanyavilágban, amiért több kritika érte, a templom azonban megtartóerővé vált. A falu évről évre bővült, majd elérkeztünk a mai napig, eddig a csodálatos épületig, amely valaminek a folytatása és egyúttal a kezdete is. Hármas gondolat vezérel bennünket: a test és a lélek nevelése, a szellem gyarapítása a célunk. A sportcsarnoknak köszönhetően kiváló feltételek teremtődtek a sport további népszerűsítésére, a tömegesítésre, de a létesítményben kulturális és egyházi rendezvényeket is tarthatunk. Nagyon fontos a gyerekekre való lelki, testi és szellemi odafigyelés, hiszen néhány év alatt így tudunk kinevelni egy nagyszerű felnőttnemzedéket. Labdarúgóink főként a téli hónapokban használják majd a termet, és a cselgáncsszakosztály is szépen dolgozik. A közeljövőben a sportágak listáját asztalitenisszel és női kézilabdával bővítenénk. Utánpótlásképzőben gondolkodunk, mely a legtehetségesebb sportolóknak ugródeszka lehetne valamely nagyobb klub felé — mondta Utasi atya.


Az ünnepélyes szalagátvágás pillanata

Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa polgármestere elismerését fejezte ki Tóthfalunak, amiért a település ilyen nagy léptekben fejlődik.

Pásztor István, a VMSZ elnöke Utasi Jenő szerepét emelte ki, aki nélkül ez a beruházás sem valósult volna meg.

— Mindaz, ami itt létrejött, jelentős mértékben a támogatóknak köszönhető, de ők csak azt tudják segíteni, aki elképzeléssel, meggyőző erővel, hitelességgel rendelkezik, és fel tudja mutatni, hogy a kapott támogatásból mit valósított meg. 2023 a gondoskodó nemzet éve, és a nemzetnek mi is része vagyunk. A gondoskodó nemzet nem csak azt jelenti, hogy az anyaország gondoskodik rólunk, azt is jelenti, hogy gondoskodunk magunkról, gondoskodunk az anyaországról, egymásról, mert csak így tudunk előrehaladni. Gondoskodó nemzet részének lenni azt is jelenti, hogy visszaigazoljuk ennek a beruházásnak a létjogosultságát. Az utóbbi időszakban arról beszélünk, hogy nehéz időket élünk. Elsődleges feladatunk a felépített intézményrendszer, a benne lévő emberek és a tartalom megtartása. Feladatunk a mai nappal hatványozódni fog. Attól függetlenül, milyen idők járnak, mi itt fogunk maradni, és magyarként boldogulunk szülőföldünkön. A tóthfalusi sportcsarnok a vajdasági magyar sportstratégia első lépése volt, amit Utasi atya lépett meg. Azután következett a labdarúgó-, majd a birkózóakadémia. Tóthfaluban egy olyan központ alakult ki, mely a nevelés és az emberi lét szempontjából a három fontos alappillért próbálja biztosítani, mint amilyen az erkölcsi megerősödés, a fizikai erőnlét és a szellemi fejlődés. Mindaz, ami Tóthfaluban történt és történik, példaértékű, és annak a rendszernek az első eleme, amelyet sok helyen, középiskolai központokban, elemi iskolákban és máshol is fel kell építenünk — hangsúlyozta Pásztor István.


A sportcsarnok több sportág ideális helyszíne

Potápi Árpád János, Magyarország Miniszterelnökségének nemzetpolitikáért felelős államtitkára rámutatott, Magyarország az elmúlt években kiemelten támogatta a Kárpát-medencei sportéletet, aminek köszönhetően egyre több sportoló ér el kiemelkedő sikereket.

— Két éve tettük le a sportcsarnok alapkövét, és a nemzeti összetartozás napja után átadhatjuk rendeltetésének a létesítményt. Az épület nemcsak ezt az 500 fős, lelkes falut szolgálja, hanem a környékbeli településeket is, Magyarkanizsától Szabadkáig. Jó látni, hogy a Kaszap István Kollégium az elmúlt években milyen fejlődést tudhat maga mögött. Az elmúlt húsz évben felújították a templomot, az iskolát és annak konyháját, műfüves pályát adtak át, Délvidéket bemutató miniemlékpark létesült, most pedig elkészült a sportkomplexum. Erre mindannyian büszkék lehetünk, hiszen a sport a nemzeti identitás megőrzése szempontjából kiemelt jelentőséggel bír — mondta Potápi Árpád János.

Az ünnepség végén a sportolók és az iskola tanulói 120 lufit engedtek a magasba, Fazekas Ferenc, a Szabadkai Egyházmegye kormányzója megszentelte az épületet, majd a már említettek és Schmittné Makray Katalin olimpiai ezüstérmes tornász átvágták a nemzeti színű szalagot, megnyitva ezzel a létesítményt.

A pazar csarnokban a cselgáncsozók tartottak bemutatót, az akadémia labdarúgói pedig a foci mellett kosárlabdáztak, asztaliteniszeztek és teqballoztak.


A gyerekek 120 lufit engedtek a magasba

— A cselgáncsszakosztályban 2019 óta folyik a munka, az ovisoktól a felnőttekig 50 dzsúdóssal foglalkozunk. A legkisebbek hetente egyszer, a nagyobbak pedig három-négy alkalommal edzenek. A ma átadott csarnokban a küzdelmet és a technikai elemeket gyakoroljuk, az erőnléti edzéseket a konditeremben végezzük. Nyaranta egyhetes nemzetközi edzőtábort tartunk, ahova nemcsak Szerbiából és Magyarországról, hanem Romániából és Németországból is érkeznek résztvevők — tudtam meg Molnár Ernőtől, a cselgáncsszakosztály edzőjétől.

A Nyers István Labdarúgó Akadémián hat korosztályos csapat versenyez különféle rangfokozatokban. Fényszárusi Tamás a 11 és a 13 éven aluliak munkáját irányítja, a fiatalabbak a 2., az idősebbek a 4. helyen zárták az idényt.

— Az U19-es és az U17-es csapataink naponta edzenek, a többiek heti négy alkalommal gyakorolnak. Egyik alközpontja vagyunk a TSC Labdarúgó Akadémiának, ami azt jelenti, hogy a legtehetségesebb játékosaink lehetőséget kapnak arra, hogy a TSC-ben mutassák meg tudásukat. Vajdaság egész területéről érkeznek hozzánk labdarúgók, a legtöbben Magyarkanizsa községből. Az akadémia mellett több községben is tartunk edzéseket, ahonnan a legjobbak nálunk folytatják pályafutásukat. Csapataink magas színvonalon játszanak, a 15, a 17 és a 19 éven aluliak a szerbiai másodosztályban szerepelnek. A sportcsarnoknak nagyon örülünk, főleg a téli időszakban fogjuk kihasználni ezt a lehetőséget.

A sportcsarnokot a helyi akadémisták és iskolások mellett a környékbeliek is igénybe vehetik, de a sport mellett egyéb rendezvények is tarthatóak az impozáns létesítményben.

Fényképezte: Tóth Tibor

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..