home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Amikor a darabokból összeáll az egész
Szakáll Laura
2022.03.19.
LXXVII. évf. 11. szám
Amikor a darabokból összeáll az egész

Évszakváltáskor sokan díszítik az otthonukat az időszakhoz illő motívumokkal. Tavasszal az üde, világos színek dominálnak. Ilyenkor előkerülnek a virágmintás lakástextíliák, de az állatfigurás dekorációs elemek is népszerűek. Sokan kedvelik a pillangós, madaras motívumokat ebben az évszakban, a húsvét közeledtével pedig a nyuszis, kiscsibés minták is előkerülnek. 

A színes függönyök, terítők és párnahuzatok mellett kopogtatókkal, kismadarakkal, de akár filcből vagy egyéb anyagból varrt tulipánokkal is szebbé tehetjük a környezetünket. A konyhát is hangulatossá varázsolja egy tavaszi hangulatú sütőkesztyű vagy edényalátét. A textilből készített díszek előnye egyebek mellett a tartósság. Ezeket ugyanis elrakhatjuk, majd a következő évben ismét az otthonunk ékei lehetnek.

A magyarkanizsai Ivan Tamara már kisgyermekként megismerkedett a tűvel és a cérnával, a nagymamája ugyanis varrónőként dolgozott. Tamara tőle kapta az első varrógépét a 18. születésnapjára, és azóta folyamatosan varr. Kislánya számára is sok játékot, babaruhát készít, de az otthonát is szívesen szépítgeti az aktuális évszakhoz vagy ünnephez kapcsolódó textilelemekkel.

— Hobbiszinten varrok már régóta. Voltak kisebb kihagyások, de visszatértem a varrógéphez. Kislányként felültem a nagymamám szabóasztalára, és figyeltem, ahogy dolgozik, néztem, miként állítja össze a dolgokat. Engedte, hogy játsszak a cérnával, gombokat is kaptam tőle. Anyagdarabokat is adott, azokból babaruhákat varrtam. Később másféle kézműveskedéssel is megpróbálkoztam, de a varrás tetszett leginkább. Amikor saját otthonom lett, akkor kezdődött intenzívebben a varrás, mert különféle kiegészítőket készítettem. Később megszületett a kislányom, akkor új dolgokkal próbálkoztam. Takarót, ágyneműt, törölközőt varrtam neki. Mindent, ami a kislányoknak kell. Ahogy nőtt, változtak az igények. Kétéves volt, amikor egy tintahalat szeretett volna a születésnapjára, de sehol sem találtunk plüssből, így varrtam neki. Ez volt az első játék, melyet készítettem, a többi meg jött utána. Így indult az egész.

* Melyik évszakban milyen kiegészítők a népszerűek?

— Nyáron nem igazán van ünnep, olyankor például nyári motívumos törölközőket, kopogtatókat és egyéb díszeket találok ki. Az ünnepek közül a karácsonyt és a húsvétot említeném, de újabban a halloween is népszerű. Ezért ősszel nemcsak az évszakhoz illő motívumokkal dolgozom, hanem halloweeni díszeket is varrok. Kopogtatókat, konyhai kiegészítőket, manókat, boszorkányokat és tököket, valamint a textilgyümölcsök is kedveltek. Karácsonykor zsákocskákat, mikuláscsizmákat, angyalkákat, manókat és rénszarvasokat rendelnek. Most a húsvét közeledik, ilyenkor a nyuszikon a sor, különböző formában. Tulipánokat is készítek, vannak levendulával töltöttek is. A nyuszi- és a répazsákok is aranyosak, ezekbe bele lehet tenni az ajándékot, melyet a nyuszi hoz a kicsiknek. Tavasszal egyébként virágok, állatfigurák és kopogtatók készülnek, vannak tavaszi témájú terítők, de az állatfigurás díszek, például a kismadarak, kisbaglyok is divatosak. A felsoroltak mellett semleges témájú dekorációkat is varrok, valamint ágyneműt és díszpárnát, kisgyerekeknek akár állatformájú párnát is. A játékbabáknak is gyakran készítek ruhákat. A kislányommal mindig kitalálunk valamit, és azzal foglalkozunk. Folyamatosan merülnek fel az új ötletek. Sokszor meg sem tudom őket valósítani, mert időszűkében vagyok.

* A varrás számodra csak kikapcsolódás vagy valami több?

— Megnyugtat, de egyfajta izgalom is, mert kihívás. Folyamatosan próbálok ki új dolgokat, technikákat, kidolgozásformát. Amikor a semmiből, a darabokból összeáll az egész, akkor az egy jó érzés. A kikapcsolódás mellett néha bosszúság is, mert nem mindig úgy sikerül, ahogy szeretném, de szerintem ez mindenkinél így van, ha valamit csinál. Sok időt töltök a varrással. A családban mindenkinek tetszenek a munkáim, biztatnak, hogy folytassam.

* Mik a textildíszek előnyei?

— Tartósak, a legtöbb pedig mosható is. Amelyikben van levendula, az nem mosható, ahogy a manócskák sem. De az ünnep vagy az évszak elmúltával el lehet tenni őket, így nem is lesznek piszkosak. Pamutból készülnek, kellemes a tapintásuk, szépek, színesek. A díszítés mindig létezett, már a nagymamáim is kitették az évszaknak megfelelő terítőiket az asztalra vagy a polcokra. Ma viszont mindent meg lehet vásárolni, illetve több mindent magunk is el tudunk készíteni. Örülök neki, hogy sokan kedvelik a textilből varrt díszeket.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..