home 2024. február 25., Mátyás napja
Online előfizetés
Ami szem-szájnak ingere
Bíró Tímea
2023.10.20.
LXXVIII. évf. 42. szám
Ami szem-szájnak ingere

Szabadka központjában folyamatban van a 18. Meet & Eat gasztrofesztivál, melynek október 19-én volt a hivatalos megnyitója. Az Alföld Mangalicatenyésztők Vajdasági Egyesülete, a Nojcsek Hagyományőrző és Művészeti Egyesület, valamint a Népkör Magyar Művelődési Központ szervezésében megvalósított fesztivál Szerbia egész területéről idecsalogatta a kiállítókat.

A hivatalos megnyitón Milanka Kostić, a szabadkai Városi Tanács kulturális ügyekkel megbízott tagja köszöntötte az egybegyűlteket, valamint Rumenyákovity Szilvia, a fesztivál egyik szervezője ismertette a rendezvény idei témáját:

— Vajdaság gasztronómiája az összetett életkörülmények, földrajzi, természeti adottságok és társadalmi események tükröződéseként alakult ki. A terület gasztronómiáját a különböző népek konyháinak keveredése jellemzi, akik évszázadok óta éltek itt. A hagyomány, az ízek gazdagsága, az illat és a sokszínű tálalás olyan felejthetetlen ízeket és gasztronómiai szimbólumokat teremtett, amelyeknek sok hazai és külföldi turista nem tud ellenállni.

Egyszerű, de finom, pácolt húskészítményekről beszélünk, amelyek egy jó étkezés képét keltik, és minden érzékszervnek élvezetet nyújtanak. Ezek Vajdaság gyöngyei, mint a zsírral megkent és paprikával meghintett kenyér. A kompótok, a lekvárok és a tészta is a helyi ételek szimbólumai közé tartoznak.

A vajdasági gasztronómia kimeríthetetlen téma, egyben a fesztivál megszervezésének egyik motívuma, amely idén Vajdaság gasztronómiai kínálatának márkázását célozza meg — tudtuk meg a szervezőtől, aki azt is elmondta, hogy a fesztivál nem csak a gasztronómiai élményekről szól, hiszen kézművesalkotók munkái is megtekinthetőek, megvásárolhatóak, valamint kulturális programmal is készültek.

Pénteken a ContraBayando zenekar tart klubestet, szombat délelőtt a Népkör Magyar Művelődési Központ is készül egy gazdag programmal.

A fesztivál október 19-étől 24-éig várja a látogatókat a város központjában, a Szentháromság-szobor előtti téren.

Fényképezte: Bíró Tímea

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..