home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
„Ami eddig cél volt, az legyen a további siker első lépése”
Kartali Róbert
2019.11.22.
LXXIV. évf. 47. szám
„Ami eddig cél volt, az legyen a további siker első lépése”

Átadták a zentai Silos-Tech Kft. közepes léptékű és a bácskossuthfalvi Sila Kft. nagyléptékű gazdasági fejlesztését a magyar kormány nagyszabású gazdaságfejlesztési támogatását kezelő Prosperitati Alapítvány jóvoltából. A magyar kormány 2016-ban elindított gazdaságfejlesztési programja a külhoni nemzetrészek megmaradását segíti, jelenleg mind közül a vajdasági program a legnagyobb.

A zentai Silos-Tech Kft. a Prosperitati Alapítvány 500 000 eurós támogatásával 1,2 millió eurós fejlesztést valósított meg — nyilatkozta lapunknak Nagy Zsolt, a vállalat tulajdonosa. Mint mondta, felépítettek egy csarnokot és megvásároltak egy lézervágó gépet. A cég 16 új alkalmazottal bővült, ezzel 56-ra emelték a foglalkoztatottak számát. Vettek még egy stancológépet, továbbá felépítettek még egy csarnokot, ahová egy porfestő üzemet terveznek beépíteni. A cég takarmányszállításhoz készít gépeket, serleges felvonókat, láncos szállítókat és csigákat, továbbá egyéb fémszerkezeteket, csarnokokat építenek megrendelésre. Nyitottak a nyugati piac felé is, ahonnan számos megrendelés érkezik, ami újabb kihívások elé állítja a vállalatot, ezért a feladatok teljesítése érdekében újabb eszközbeszerzési befektetéseket valósítanak meg — tette hozzá a tulajdonos.

Bácskossuthfalván új logisztikai központot épített a Sila Kft. Az ötvennyolc éve fennálló vállalat mintegy 5000 féle készterméket állít elő fémből és a műanyagból gyártott láncokból, kötelekből. Méhes Béla, a cég igazgatója elmondta, hogy a logisztikai központ kiépítésével gyorsabban tudják teljesíteni a megrendeléseket, a felújított láncgyártó gépekkel pedig mintegy 30 százalékkal bővítették a termelési kapacitásukat. Az alkalmazottak számát 25 fővel csaknem 200-ra bővítették. Termékeik 86 százalékát külföldön értékesítik, Németországban, Olaszországban és Svédországban, a hazai piacra pedig hó- és traktorláncot gyártanak. A beruházás összértéke 145 millió dinár volt, melynek 35 százalékát támogatásból, 25 százalékát önerőből, 40 százalékát pedig az OTP Bank által nyújtott hitelből valósították meg.

— Ezek a cégek a fejlesztéseket célként élték meg, ez azonban csak a kiindulópontja kell hogy legyen a további sikereiknek — emelte ki Gion Gábor, Magyarország Pénzügyminisztériumának pénzügyekért felelős államtitkára a két gyáravató ünnepség után. Az 50 milliárd forintos gazdaságfejlesztési keretből 40 milliárd már sikeresen fel lett használva. Mint mondta, jó helyre került a pénz, de van még 10 milliárd a jelenlegi programból, ezért mindenkit arra ösztönzött, hogy pályázzon hasonlóan jó ötletekkel.

— Ez a program megerősítette a vállalatokat, ez pedig az alkalmazottak számára is fontos. Most, amikor munkaerőhiány van, azok a cégek tudnak talpon maradni, amelyek alkalmasak lesznek arra, hogy fizetést tudjanak emelni — hangsúlyozta Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke. Mint mondta, a fizetések mértéke vonatkozásában vannak jelentősnek nevezhető változások, és növekedés tapasztalható. Hozzátette: a fejlesztések tekintetében a vállalkozóknak kiforrott elképzeléseik vannak, a cégtulajdonosok a saját pénzüket is belerakják, és hitelt vesznek fel, melyre a saját ingatlanjaikat adják oda fedezetként, így a megtermelt javaikat is kockára teszik, hiszen biztosak abban a fejlesztésben, amelyet megvalósítanak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..