home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Amazonas-csúcs
Talpai Lóránt
2023.08.17.
LXXVIII. évf. 33. szám
Amazonas-csúcs

Csúcstalálkozó az esőerdő védelmére — Indul a lengyel választási kampány — Szlovéniának 100 millió euró

Csúcstalálkozó az esőerdő védelmére

Az esőerdők védelmére tartott csúcstalálkozót nyolc Amazonas menti ország vezetője a brazíliai Belemben. A napirenden olyan kérdések szerepeltek, mint az erdőirtás vagy az illegális bányászat megállítása. A házigazda brazil elnök a fakitermelést megszüntetné, de az olajfúrásokat továbbra is fenntartaná az Amazonas mentén. Luiz Inácio Lula da Silva nyitóbeszédében kiemelte, „tizennégy éve nem találkoztunk, és ez az első alkalom, hogy a súlyosbodó klímaválsággal küzdve itt, Para államban összejöttünk. Soha nem volt még ilyen fontos és sürgős az együttműködés folytatása és kiterjesztése. Korunk kihívásai és adódó lehetőségei közös fellépést kívánnak meg”. A Bolsonarót váltó Lula elnök egy év alatt 66 százalékkal csökkentette a fakitermelést az amazóniai esőerdő brazíliai területén.

Fotó: MTI

 

Indul a lengyel választási kampány

Lengyelországban október 15-én tartják meg a parlamenti választást — jelentette be a lengyel államfő, miután aláírta a vonatkozó határozatot. Andrzej Duda a közösségi médiában tette közzé döntését, és Lengyelország jövőbeli sorsára tekintettel a választáson való részvételre szólította fel az állampolgárokat. Lengyelországban négyévente választják újra az alsóház (szejm) 460 képviselőjét, valamint a felsőház 100 szenátorát. A legutóbbi, 2019-beli választásokon az alsóházban a nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) párt szerzett többséget, mely közös frakciót alkot két kis konzervatív párttal együtt. A szenátusban a liberális-baloldali ellenzék van többségben. A PiSnek az utóbbi hetek felmérései szerint 33—38 százalékos támogatottsága van. A fő ellenzéki erő a Polgári Platform (PO), mely a legnagyobb pártja a Polgári Koalíció (KO) nevű, további három kis balliberális pártból álló frakciónak. A KO a felmérések szerint 28—32 százalékot kapna, ha most tartanák a választást. A jelenleg mért támogatottság nyomán sem a PiS, sem a KO nem tudna önállóan kormányozni.

 

Szlovéniának 100 millió euró

Szlovénia az idén 100 millió eurót, jövőre pedig 300 millió eurót kap az Európai Unió Szolidaritási Alapjából a közelmúltbeli áradások következményeinek kezelésére — jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Ljubljanában. Azt is kiemelte, hogy Robert Golob szlovén miniszterelnökkel három részből álló, egy azonnali, valamint egy közép- és egy hosszú távú szükségletekre szánt pénzeszközcsomagról tárgyalt. „Sok beruházásra lesz szükség az ország helyreállításához” — mondta az árvíz által leginkább sújtott területeken tett látogatása után. Szlovéniának fel kell mérnie a károkat, és kérelmet kell benyújtania a Szolidaritási Alaphoz — tette hozzá, hangsúlyozva, hogy most a gyorsaság a legfontosabb. Továbbá úgy vélte, hogy az idő kulcsfontosságú a további finanszírozások megszerzéséhez is a Helyreállítási Alapból, melyben 2,7 milliárd eurós hitel áll Szlovénia rendelkezésére.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..