home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Alzheimer Café Szabadkán
Kartali Róbert
2019.05.29.
LXXIV. évf. 22. szám
Alzheimer Café Szabadkán

A soproni Alzheimer Café elnevezésű rendezvénysorozat szervezői szakmai előadást tartottak a XXI. század járványáról, az Alzheimer-kórról kedden a szabadkai városháza dísztermében, azzal a céllal, hogy minél szélesebb körben tájékoztassák a lakosságot a betegségről, annak megelőzési lehetőségeiről, és felhívják a figyelmet az időskori kóros feledékenységben szenvedők ápolásának fontosságára.

A soproni Alzheimer Café működését népszerűsítették Szabadkán. A magyarországi városban már negyedik éve működik ez a segítő közösség. Az ötlet egyébként Franciaországból ered, ott már 1970 óta foglalkoznak az időskori kóros feledékenységben szenvedők, az úgynevezett demens betegek gondozásával és a hozzátartozók segítésével.


A szerző felvételei

 

A demencia a szellemi képességek romlásával és pszichés zavarokkal járó tünetegyüttes, mely megnehezíti az érintett személy mindennapi életét. A betegség kialakulásának legfőbb oka az életkor, de a genetikai hajlam, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, az elhízás és a csökkent fizikai, szellemi aktivitás is kockázat.

 

— A betegséget a XXI. század járványának is nevezik, mivel a világon 3 másodpercenként diagnosztizálnak egy esetet, ezért ez egy olyan megbetegedés, amelynek elébe kell menni, fel kell rá készülni — nyilatkozta dr. Sütő Teréz, a soproni Idősek Európai Háza alapítvány elnöke. Elmondása szerint ez elsősorban a hozzátartozóknak egy nagyon kemény ápolási feladat, hiszen nemcsak fizikai ápolást jelent, hanem lelki gondozást is, a lelki kifáradás ugyanis gyakran erősebb, mint a fizikai kifáradás az olyan hozzátartozónak, akinek 24 órában kell ellátnia a betegét. — A mi célunk az, hogy minél szélesebb körben beszéljünk, és tájékoztassuk a lakosságot arról, hogy mit is kell tenni, ha ilyen tüneteket észlelnek, hogyan kell rá felkészülni. A soproni Alzheimer Café működését az indította el, hogy először 2002-ben, majd 2012-ben felmérést készítettünk a 65 évnél idősebb lakosság demenciaérintettségében. Kiderült, hogy tíz év alatt csaknem a kétszeresére nőtt az érintettek száma. Az Alzheimer Cafénak fontos feladata, hogy olyan előadásokat tartsunk, amelyek a megelőzésről szólnak, mégpedig kávéházi körülmények között, rendszeresen, minden hónap harmadik keddjén. Átlagosan mintegy kétszázan jönnek el ezekre az eseményekre, melyeket orvosok, egészségügyi és szociális szakemberek tartanak. A demenciának két formája van, az egyik az Alzheimer-kór, a másik pedig az úgynevezett érrendszeri demencia, melyet meg lehet előzni. Mindennek a megelőzése, ami a szívet, az érrendszert és a cukorbetegséget előidézi, az a demencia megelőzésében is használ, ezért nagyon sokszor tartunk olyan előadást, amely a stroke, a kardiológiai betegségek és a diabétesz megelőzéséről szól. A mozgással és a tánccal többfajta betegséget is megelőzhetünk, ezek az aktivitások fiatalon tartják az idős emberek agyát és fizikumát.

A rendezvénysorozatot a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma is támogatja, ezért a népszerűsítés érdekében a szervezőknek lehetőségük volt tavaly Erdély öt városában, az idén a horvátországi Pélmonostoron, most pedig Szabadkán megrendezni az előadást. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..