home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Alvilág a neten
Tóth Péter
2020.04.18.
LXXV. évf. 16. szám
Alvilág a neten

Az utóbbi években annyit használtuk azt a fordulatot, hogy gyorsan változik a világ, meg hogy gyökeres átalakuláson megy keresztül, hogy valóban közhelyessé vált. Most viszont ismét egyfajta új értelmet kaphat, hiszen ilyen változásokra nyilván nem sokan számítottak.

Barabási Albert László magyar fizikus, hálózatkutató, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja évekkel ezelőtt azt mondta, nem az a kérdés, kitör-e egy világjárvány, hanem az, hogy mikor. Ahogyan a 2008. évi válságra korábban figyelmeztető közgazdászok véleményére sem figyeltek fel, csak utólag, úgy a hálózatkutató jövendölése is egészen mostanáig feledésbe merült.

A változások most a szemünk előtt mennek végbe. Talán nem is annyira jó ez a kifejezés, hiszen a kijárási tilalom miatt a szemünkkel már a dolgokat sok esetben csak a világháló közvetítésével tudjuk érzékelni. Az internet előnyei most domborodnak ki igazán. Gondoljunk csak bele, mennyi minden lebénulna, hogyan lassulna le az információ áramlása és minden más is a világháló nélkül. Már a zöldpiac is a virtuális térbe költözött, kezd uralkodóvá válni a házhoz szállítás, mely korábban is működött, de most a szükség járul hozzá, hogy már teljesen normálissá váljon.

Azon sem kell meglepődni, hogy még a bűnözés is a világhálóra, a virtuális térbe költözött. A „piaci verseny” mindig is arra ösztökélte a bűnözőket, illegálisan nyerészkedőket, hogy a bűnüldözőknél korszerűbb felszerelésük, technikai eszközeik legyenek. A század elején a francia rendőrök sztrájkba kezdtek, mert az akkor még luxusnak számító gépkocsikat birtokló bűnözőket nekik kerékpáron kellett volna utolérniük. Nem csoda tehát, hogy a világháló most vonzó környezetté vált a különféle profitorientált bűnelkövetők számára. Praktikus, mert a fizikai jelenlét nem szükséges, így a kijárási tilalom idején is lehet „művelni”. Emellett a határokon is átível, magas fokú anonimitást nyújt, ezért a kockázat minimalizálásával jelentős zsákmányra lehet szert tenni. Különösen kedvező, ha olyan országokból tudják működtetni a bűnözői infrastruktúrájukat, ahol nincs meg a megfelelő jogszabályi háttér és technológiai kapacitás ahhoz, hogy hatékonyan fel tudjanak lépni az ilyen bűncselekményekkel szemben.

A szervezett bűnözés olyan hagyományos „üzletágai”, mint például a fegyver- vagy a kábítószer-kereskedés, állítólag szintén haladnak a korral. Azt mondják, az online feketepiacok működése a virtuális valóság része lett, és csak reménykedhetünk abban, hogy a bűnüldöző szervek is lépést tudnak tartani, vagyis nem járnak úgy, mint az autós gengsztereket kerékpáron üldöző rendőrök egykor. A „tradicionális” bűnszervezetek jellemzője volt, hogy erőszakos módon igyekeztek fenntartani monopolhelyzetüket a saját területük felett.

Az interneten — a virtuális környezet sajátosságaiból adódóan — ez nehezen vagy egyáltalán nem kivitelezhető. Az új típusú szervezett bűnözés működése a digitális térben meglepő hasonlóságot mutat a modern vállalati világgal. Az alkalmazott árazási stratégia, az ügyfélszolgálat és a szolgáltatásalapú verseny jellemzi mindkét szférát. Az interneten működő bűnözői csoportok ereje a rendelkezésre álló szoftverfejlettségben rejlik. A világhálón aktív bűnözők és csoportok lényegében lemásolják a legális vállalatok üzleti modelljét. Az iparágat ma már a kemény „szakmaiság” jellemzi. Ezekben a zavaros időkben az internetes bűnözők is kifinomult eszközökkel dolgoznak. Nem árt az óvatosság, bárki is küld bármilyen vonzó és legálisnak tűnő felajánlást e-mailben vagy a közösségi oldalakon, jól gondoljuk meg, mielőtt akár csak elutasító válaszra is méltatnánk, mert néha még abból is adódhat kellemetlenségünk. 


Illusztráció (Pixabay.com)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..