Alvilág a neten
Tóth Péter
2020.04.18.
LXXV. évf. 16. szám
Alvilág a neten

Az utóbbi években annyit használtuk azt a fordulatot, hogy gyorsan változik a világ, meg hogy gyökeres átalakuláson megy keresztül, hogy valóban közhelyessé vált. Most viszont ismét egyfajta új értelmet kaphat, hiszen ilyen változásokra nyilván nem sokan számítottak.

Barabási Albert László magyar fizikus, hálózatkutató, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja évekkel ezelőtt azt mondta, nem az a kérdés, kitör-e egy világjárvány, hanem az, hogy mikor. Ahogyan a 2008. évi válságra korábban figyelmeztető közgazdászok véleményére sem figyeltek fel, csak utólag, úgy a hálózatkutató jövendölése is egészen mostanáig feledésbe merült.

A változások most a szemünk előtt mennek végbe. Talán nem is annyira jó ez a kifejezés, hiszen a kijárási tilalom miatt a szemünkkel már a dolgokat sok esetben csak a világháló közvetítésével tudjuk érzékelni. Az internet előnyei most domborodnak ki igazán. Gondoljunk csak bele, mennyi minden lebénulna, hogyan lassulna le az információ áramlása és minden más is a világháló nélkül. Már a zöldpiac is a virtuális térbe költözött, kezd uralkodóvá válni a házhoz szállítás, mely korábban is működött, de most a szükség járul hozzá, hogy már teljesen normálissá váljon.

Azon sem kell meglepődni, hogy még a bűnözés is a világhálóra, a virtuális térbe költözött. A „piaci verseny” mindig is arra ösztökélte a bűnözőket, illegálisan nyerészkedőket, hogy a bűnüldözőknél korszerűbb felszerelésük, technikai eszközeik legyenek. A század elején a francia rendőrök sztrájkba kezdtek, mert az akkor még luxusnak számító gépkocsikat birtokló bűnözőket nekik kerékpáron kellett volna utolérniük. Nem csoda tehát, hogy a világháló most vonzó környezetté vált a különféle profitorientált bűnelkövetők számára. Praktikus, mert a fizikai jelenlét nem szükséges, így a kijárási tilalom idején is lehet „művelni”. Emellett a határokon is átível, magas fokú anonimitást nyújt, ezért a kockázat minimalizálásával jelentős zsákmányra lehet szert tenni. Különösen kedvező, ha olyan országokból tudják működtetni a bűnözői infrastruktúrájukat, ahol nincs meg a megfelelő jogszabályi háttér és technológiai kapacitás ahhoz, hogy hatékonyan fel tudjanak lépni az ilyen bűncselekményekkel szemben.

A szervezett bűnözés olyan hagyományos „üzletágai”, mint például a fegyver- vagy a kábítószer-kereskedés, állítólag szintén haladnak a korral. Azt mondják, az online feketepiacok működése a virtuális valóság része lett, és csak reménykedhetünk abban, hogy a bűnüldöző szervek is lépést tudnak tartani, vagyis nem járnak úgy, mint az autós gengsztereket kerékpáron üldöző rendőrök egykor. A „tradicionális” bűnszervezetek jellemzője volt, hogy erőszakos módon igyekeztek fenntartani monopolhelyzetüket a saját területük felett.

Az interneten — a virtuális környezet sajátosságaiból adódóan — ez nehezen vagy egyáltalán nem kivitelezhető. Az új típusú szervezett bűnözés működése a digitális térben meglepő hasonlóságot mutat a modern vállalati világgal. Az alkalmazott árazási stratégia, az ügyfélszolgálat és a szolgáltatásalapú verseny jellemzi mindkét szférát. Az interneten működő bűnözői csoportok ereje a rendelkezésre álló szoftverfejlettségben rejlik. A világhálón aktív bűnözők és csoportok lényegében lemásolják a legális vállalatok üzleti modelljét. Az iparágat ma már a kemény „szakmaiság” jellemzi. Ezekben a zavaros időkben az internetes bűnözők is kifinomult eszközökkel dolgoznak. Nem árt az óvatosság, bárki is küld bármilyen vonzó és legálisnak tűnő felajánlást e-mailben vagy a közösségi oldalakon, jól gondoljuk meg, mielőtt akár csak elutasító válaszra is méltatnánk, mert néha még abból is adódhat kellemetlenségünk. 


Illusztráció (Pixabay.com)

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Nézőpont rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..