home 2024. április 17., Rudolf napja
Online előfizetés
Alternatív módszer olajkatasztrófák megakadályozására
Talpai Lóránt
2018.09.03.
LXXIII. évf. 35. szám
Alternatív módszer olajkatasztrófák megakadályozására

​​​​​​​40 000 liter pattogatott kukorica a Balti-tengerben — Ausztráliának új miniszterelnöke van — Hajsza az orvhalászok után

40 000 liter pattogatott kukorica a Balti-tengerben

A héten 40 000 liter pattogatott kukoricát borítanak a Balti-tengerbe Svédország déli részén, Karlskrona partjainál. A Balex Delta nevű hadművelettel egy olajkatasztrófát akarnak szimulálni, melynek bekövetkezte esetén több ország összehangolt munkájával 36 órán belül meg kell tisztítani a vizet. Elsőre elég furcsán hangzik a pop-cornos megoldás, de valójában ez egy régi, jól bevált módszer. Szakértők szerint a pattogatott kukorica tökéletes: sokáig megmarad a víz tetején, és ha nem sikerül összeszedni, a halak számára kiváló táplálék. A gyakorlaton 32 ország 550 fős mentőalakulata, illetve egy 20 darabból álló hajó- és repülőflotta fog részt venni, továbbá az elméleti képzésre, valamint a részvevők közötti párbeszédre is nagy hangsúlyt helyeznek.

 

Ausztráliának új miniszterelnöke van

Scott Morrison volt kincstárnokot választották meg pénteken az Ausztráliában kormányzó Liberális Párt elnökévé és egyúttal az ország új miniszterelnökévé. A kormányzó párt vezetője így a kormányfő is Ausztráliában. Morrison elődje, Malcolm Turnbull egy hatalmi harc után volt kénytelen lemondani pártvezetői tisztségéről. Turnbull nem jelöltette magát ismét pártelnöknek, és nem is vitatta a belső szavazás eredményét. Hárman szálltak ringbe: Morrisonon kívül Julie Bishop ausztrál külügyminiszter és Peter Dutton volt belügyminiszter is jelöltette magát. Morrison 45 szavazattal nyert a 40 támogató voksot szerzett Duttonnal szemben.

 

Hajsza az orvhalászok után

Indonézia 125 többségében külföldi orvhalászhajót süllyesztett el. Erre a múlt hét folyamán került sor tizenegy helyszínen — jelentette be egy minisztériumi vezető. Lili Pregiwati, a tengerügyi és halászati minisztérium szóvivője közölte: a műveletet nem jelentették be előre, mert nem akartak feszültséget okozni a szomszédos országokkal való kapcsolatokban. Indonézia 2014 októbere óta 488 orvhalászhajót süllyesztett el, többnyire robbanószerek segítségével. E vízi járművek közül 86 vietnámi, 20 malajziai és 14 Fülöp-szigeteki zászló alatt hajózott. A több mint 17 000 szigetből álló ázsiai ország nagy kiterjedésű kereskedelmi övezetre tart igényt, ide pedig gyakran behatolnak a külföldi halászhajók. Az északi tengeröblöket viszont Kína hagyományos halászati területének tekinti — a szárazföldi Kínától való nagy távolsága ellenére is.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..