home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Alternatív börtön
LACKÓ VARJÚ Sára
2014.02.05.
LXIX. évf. 6. szám
Alternatív börtön

Hamarosan Szerbia-szerte ledolgozhatják büntetéseiket az elítéltek — Tavaly májusban fogadták el a 2013–2020 időszakra érvényes büntetések végrehajtására vonatkozó büntetőjogi fejlesztési stratégiát. Az akcióterv kiterjed az alternatív büntetések végrehajtására, a fogházak európai szabványok szerinti modernizálására és azok kitelepítésére.

Alternatív szankciók

Az alternatív büntetés-végrehajtást 2009-ben vezették be hazánkban, de a mai napig csak 11 városban róttak ki közmunkát és házi őrizetet. Szerbia területén azóta nyolc városban alakult alternatív büntetés-végrehajtási iroda: Belgrádban, Szabadkán, Újvidéken, Zomborban, Valjevóban, Nišben, Kragujevacon és Nagybecskereken. A mai napig Sremska Mitrovicán, Šabacon, Požarevacon és Smederevón vezették be az alternatív büntetés intézményét. A következő időszakban pedig Pancsován, Leskovacon, Užicén és Čačakon nyílnak majd meg az irodák, de hamarosan Kruševacon, Jagodinán, Zaječarban, Kraljevon, Negotinban, Novi Pazarban, Vranjeban, Prokupljén és Pirotban is létesítenek néhányat. Szabadkán már több éve működik a szóban forgó iroda.

— Belgrád után Szabadkán nyílt meg először az alternatív büntetésekkel foglalkozó iroda, amely a bíróság által kirótt bírságot követően végzi a munkáját. Intézményünknek nagy tapasztalata van már ebben — nyilatkozta lapunknak Dušan Suvajac, a szabadkai börtön igazgatója.

Ezek az irodák megbízottjaikkal együtt, hozzájárulnak ahhoz, hogy minél több ítéletet alternatív módon hajtsanak végre. Ennek köszönhetően csökken az elítéltek száma a túlzsúfolt börtönökben, de a hagyományos módon végrehajtott büntetések költségeit is megtakarítják. Alkalmazásuk által elkerülhető a börtön negatív hatása az egyénre, annak családjára, illetve a bűnözés megnövekedésére. A nemzetközi statisztikák kimutatták, hogy a börtönbüntetés letöltése után az elítéltek 70 százaléka visszatérő bűnözővé válik, ellenben az alternatív büntetéssel sújtottaknak csupán 30 százaléka válik újra törvénysértővé.

Tavaly májusban fogadták el a 2013—2020 időszakra érvényes büntetések végrehajtására vonatkozó büntetőjogi fejlesztési stratégiát. Az akcióterv nagy része az alternatív büntetések végrehajtására és intézkedéseire összpontosul, mint amilyen a házi őrizet és a közmunka. Az új törvénnyel előrelátták, hogy a három évig terjedő börtönbüntetések alternatív módon legyenek helyettesíthetőek, ami azt jelenti, hogy ezek a személyek házi őrizetben tölthetik le büntetésüket, elektromos bilincsben. Közmunka esetén az elítélteknek meghatározott időt kell ledolgozniuk az adott önkormányzat területén, amely a közvállalatokkal együttműködve határozza meg az elvégezendő feladatot.

— Az elítélt olyan kommunális közvállalatokban végzi el a kirótt, társadalmilag hasznos munkát, amelyekben egyébként is munkaerő hiány van. Ilyen például Szabadkán a Köztisztasági és Parkosító Kommunális Közvállalat, a Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalat és hasonlók. Nemcsak a börtönbüntetések cserélhetőek le térítésmentes közhasznú munkára, hanem az enyhébb bűncselekmények miatt kirótt pénzbírságok is, a kihágások, szabálysértések esetében — magyarázta az igazgató.

Infrastrukturális fejlesztések

A fent említett stratégia előrehaladást lát elő az infrastruktúra fejlesztésében a fegyintézetek területén.

— Az akciótervben foglaltak alapján modernizálni kell a dolgozók munkakörülményeit a börtönök és a fogdák területén. Javítani kell az elítéltek ott-tartózkodásán, bánásmódján, egészségügyi ellátásán az intézményekben. Minden büntetés-végrehajtási intézet köteles egészségügyi ellátást nyújtani a fogvatartottaknak, egyes intézetekben saját egészségügyi foglalkoztatott látja el a feladatokat, Szabadkán pedig a városi közkórházzal működünk együtt. Az akciótervben az alkalmazottak továbbképzéséről is szó esik. A továbbképzés minden alkalmazottat érint, az ügyintézőktől a biztonsági szolgálatig. A napi szinten megszervezett tanfolyamok a munkaügyi képzési központban történnek majd, ahol tapasztalatcseréken és szemináriumokon keresztül tanulhatnak a dolgozók — tudtuk meg az igazgatótól.

A fejlesztési tervek a fogházak városközpontból való kivonulását, az önkormányzatok perifériájára való áthelyezését is kezdeményezi. Eddig az újvidéki fegyház költözött ki a város peremére.

— Vajdaság összes börtöne a városok szűk központjában helyezkedik el. Ezt a rendszert még 100 évvel ezelőtt kezdték el praktizálni, mert így sokkal könnyebb volt együttműködni a rendőrséggel, a bírósággal és az egészségügyi intézményekkel. Az idő folyamán világossá vált, hogy ez a módszer nem megfelelő, hiszen például a szabadkai fogház esetében a hely túlzsúfolt lett, már nincs lehetőségünk az európai standardok szerinti megfelelő körülmények kialakítására, amelyeket kötelesek vagyunk követni. A szabadkai épület már több mint százéves, eddig sikerült azt a minimumot teljesíteni, amit elvártak, de elérkeztünk arra a pontra, hogy már ez is nehézkesen megy. A szabványok egyre szigorúbbak, mi pedig nem hivatkozhatunk tovább az eszközhiányra, és nem kereshetünk további indokokat. Ebben a pillanatban még nem biztos, hogy a szabadkai börtön a régi kaszárnya helyén lesz. Több tárgyalás is folyt a szabadkai önkormányzat, az Igazságügyi és Közigazgatási Minisztérium és intézményünk között az elmúlt időszakban. A kezdeményezést mindannyian támogatjuk, és a következő időszakban megtaláljuk a megfelelő megoldást is. A szabadkai fegyház 3,5 hektár saját földdel rendelkezik, ahol nincsenek kialakítva a megfelelő infrastrukturális körülmények, tehát nincs vízvezeték és szennyvízelvezetés. Ez problémát okoz — fejtette ki Dušan Suvajac.

Az illegális bevándorlók helyzete is javulhat

A helyszűke miatt gyakran előfordul, hogy az időszakos szabadságvesztésre beküldött illegális bevándorlók száma ugyanakkora, mint a már fogvatartottaké. Az épület kihelyezésére többek között ezért kerül majd sor.

— Az új helyszínnek köszönhetően remélhetőleg az illegális bevándorlók miatt felmerülő helyproblémák is megoldódnak. Amennyiben nem változik a bevándorlók nemzetközi helyzete, a számok nem csökkenni fognak, hanem növekedni — véli az igazgató, ugyanis a nemzetközi megállapodás szerint, minden Szerbiából távozott és külföldön elfogott bevándorlót országunknak kell befogadnia meghatározott időre.

— Az illegális bevándorlók szabálysértéssel vádolhatóak, és harmincnapos szabadságvesztés szabható ki számukra. A későbbiekben a hovatartozásuktól függően juttatjuk őket vissza szülőföldjükre. Már létezik Magyarországgal egy határon átívelő együttműködés, amely az effajta kérdéseket oldja meg, ebben a szerbiai Belügyminisztérium az illetékes. Az említett problémát illetően nagyon magas szintű együttműködés folyik a szabadkai fogház, a rendőrség és a városi önkormányzat között.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..