home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
All I Want For Christmas Is You
Zvekán Péter
2018.12.24.
LXXIII. évf. 51. szám
All I Want For Christmas Is You

Amit eddig nem tudtál róla

Az 1994-beli megjelenése óta az All I Want For Christmas Is You a karácsony himnusza lett az egész világon. Külön érdekessége, hogy a kereslet abszolút nem csökken iránta, így Mariah Carey időnként feldolgozza a saját dalát. Tette ezt 2011-ben, amikor az örök slágert újrahangszereltette Justin Bieberrel karöltve, vagy az idén, amikor nemes egyszerűséggel piacra dobta az eredeti remasterelt változatát. Egy biztos: ennek a számnak még mindig brutális sikere van. A most következőket pedig garantáltan nem tudtad:

A dalt Carey az akkori szerzőtársával, Walter Afanasieff-fel írta meg mindössze tizenöt perc alatt. Walter azt állítja, hogy éppen ez lehet a siker egyik oka. Egyszerűen nincs túlkomplikálva. Az egész úgy történt, hogy egy nap jammelni kezdtek, mire Mariah valami oknál fogva karácsonyi tematikát kezdett el nyomni. A refrén eredetileg úgy szólt: I don't want a lot for Christmas. A jammelés rögzítve lett, majd néhány hét alatt finomítottak a szövegen és a harmóniákon, de alapjában az egész abban a bizonyos tizenöt percben született meg.

Mariah nem is akart karácsonyi dalt, nemhogy lemezt. Mégpedig azért, mert abban az időben karácsonyi dalokat inkább az idősebb előadók készítettek. Csodálkozott is, amikor akkori férje, Tommy Mottola megmutatta neki a dalhoz készült borítóképet. Egyszerűen nem akarta az egészet. Aztán kiderült, hogy jó döntés volt beadnia a derekát.
 


 

Olyannyira, hogy a dal 1994-ben szinte az egész világot meghódította. Magyarországon első helyen végzett a listákon, illetve Norvégiában, az Egyesült Királyságban, Ausztráliában, Japánban és még sok államban is kiválóan szerepelt. A most következő adat pedig észbontó: 2013-ig csak a jogdíjból valamivel több mint 50 millió dollárt zsebelt be.

A dalhoz készült klip egy laza karácsonyozást mutat be, akár azt is hihetnénk, hogy egyszerűen fogtak egy kamerát, és felvették, ahogy Mariah a családjával meg a barátaival ünnepel. A valóság persze teljesen más. Annyira, hogy a forgatáskor nem is volt tél, hanem augusztus! Ennek ellenére szereztek karácsonyfát, díszvilágítást és mindent, ami csak szükséges volt. Még egy nagy rakás hóról is tárgyaltak, de arról a végén lemondtak. Aki pedig jól megfigyelte a végeredményt, az észrevehette, hogy a dalban megjelenik a Télapó is, akit nem más alakított, mint az énekesnő akkori férje, Tommy Mottola.
 


 

A dal sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy szinte mindenki, aki él és mozog, elkészítette a saját változatát. Olyan előadók nyúltak hozzá, mint Shania Twain, John Mayer, a The Cheetah Girls, Demi Lovato, a My Chemical Romance, Samantha Mumba és még sorolhatnám.

Úgy gondolom, az All I Want For Christmas Is You legyűrt mindenkit a versenyben, pedig nem volt könnyű dolga. Mellékesen a Wham-féle Last Christmas azért még mindig odacsap… Mindenkinek boldog karácsonyt, hallgassatok sok jó zenét — és az All I Want For Christmas is Yout!


Nyitókép: Allure.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..