home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Alkotótábor és szórakoztató programok a Halászcsárdánál
Tóth Lívia
2021.07.19.
LXXVI. évf. 28. szám
Alkotótábor és szórakoztató programok a Halászcsárdánál

Tavaly, a koronavírus-járvány csendesebb, nyári időszakában egy lelkes csapat három hétvégén át kézműves-foglalkozásokat, irodalmi összejöveteleket és kisebb koncerteket szervezett a zentai Halászcsárda üdülőtelepen. Ezek a rendezvények olyan jól sikerültek, hogy az ötletgazdák eldöntötték, az idén is meghirdetik a programot. Időközben megalapították a Zentai Interkulturális Központ civil szervezetet, mely az I. Zentai Interkulturális Tábor létrehozása mögé állt.

Bővíz Szilárd fő szervező elmondta, a pályázások terén még gyerekcipőben járnak, de mint mondta, reméli, hogy ezt az iskolát is kitanulják.

— Úgy gondoltuk, több civil szervezettel összefogva, vállalkozók segítségével hozzuk létre ezt a háromnapos programot. A délelőttök a gyerekeké, délután pedig — így is fogalmazhatnék — a szüleiket próbáljuk megszólítani. A kézműves-foglalkozásokat a zentai Rozetta Kézműves Társaság tagjai vezetik, és a szervezet egyúttal a tábor társszervezője is. Hét—tizenhat éves gyerekek, fiatalok jelentkezhettek, és meg is tették több mint negyvenen, de természetesen vannak „beugrók” is, akik erre járnak, és itt ragadnak egy kis alkotásra. Ahogy én látom, vannak visszatérők és új arcok is. Ugyancsak itt volt már tavaly is a Vöröskereszt zentai szervezete, valamint az Önkéntes Tűzoltótestület tagjai, az utóbbiak bemutatót tartottak.

A zentai Black Bull klub által működtetett Halászcsárda étterem előtt szombat reggeltől délutánig a gyermekek kézművesmesterségekkel (agyagozás, festés, dekupázs, szövés-fonás, nemezelés) ismerkedhettek. A képzőművészeti alkotásokat S. Belec Anikó rajztanárnővel készíthették el az érdeklődők. A táborban létrejött munkákat vasárnap láthatta a közönség.

Az Alkotóházban Puskás Ferenc fafaragó és művésztársai szintén már péntek délután elkezdték az alkotómunkát.  

A rendezvénysorozat július 16-án, pénteken délután Kőműves Ágota és Oliver Petković zentai előadók akusztikus koncertjével kezdődött, majd DJ Rose retrópartija zárta az első estét. A két helyszínen, a Halászcsárda étteremnél és az Alkotóháznál különféle műsorszámok váltakoztak. Fellépett a Bakos Árpád és Jovančić Miroslav alkotta duó, Dér Zsolt csantavéri hegedűművész, a Vis Tonalitet zenekar és a Flashpoint együttes, valamint bemutatkozott a Szent Longinus Középkori Hagyományőrző Egyesület, a zentai Három Medve sámándobkör, Szigeti Andrea és a KEX Egyesület, de az esti tábortűz sem maradt el.

 

A szerző és Horváth Zsolt fotói

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..